Eveniment

Grand Chess Tour 2023, un Champions League al şahului, a început vineri la Bucureşti cu participarea noului campion mondial la şah, Liren Ding

sursă foto: grandchesstour.org

sursă foto: grandchesstour.org

Autor: Cristian Hostiuc

05.05.2023, 20:21 166

Grand Chess Tour 2023, cel mai puternic turneu de şah comparativ cu Champions League din fotbal, a început vineri după-amiază la Bucureşti cu particaparea celor mai importanţi şahişti ai lumii din acest moment.

Pentru prima dată la Bucureşti este prezent Liren Ding, 30 de ani, noul campion mondial al şahului, care l-a învins în acest an după 18 runde pe Ian Nepomniachtchi, 32 de ani, prezent şi el în capitala României.

Liren Ding este campionul mondial al Chinei şi a început să joace şah de la 4 ani.

În clasamentul ELO, care indică valoarea la zi a şahiştilor, se află pe locul 3.

Cel mai tânăr şahist este Alireza Firouzja,19 ani, un iranian care reprezintă Franţa şi este considerat marea speranţă a şahului mondial, ocupând în acest moment locul 4 mondial.

Din partea României participă Bogdan Deac, 21 de ani, care ocupă locul 38 mondial şi care în ultimul an a urcat 20 de poziţii în top. El a obţinut titlul de mare maestru la doar 14 ani şi 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr mare maestru din lume.

România este reprezentată de Richard Rapport, 27 de ani de naţionalitate ungară, care a fost recrutat anul trecut să reprezinte România. El ocupă locul 13 mondial.

Garry Kasparov, cel care a fondat Grand Chess Tour împreună cu miliardarul american Rex Sinquefield este prezent la Bucureşti deschizând turneul.

„Mă bucur că avem la Bucureşti cei mai buni şahişti din lume în acest moment, mă aştept să vedem partide foarte bune. Şahul este subapreciat şi nu ocupă locul pe care îl merită”, a menţionat fostul mare campion mondial.

El a spus că inteligenţa artificială, Chat GPT sau calculatorul nu vor înlocui şahistul, „aşa că nu trebuie să ne speriem. Trebuie să fim mai buni, trebuie să fim mai creativi.”

Întrebat dacă există o formulă prin care poţi să-ţi dai seama dacă cineva va fi un şahist bun sau cât înseamnă matematică în şah şi cât înseamnă inspiraţie, Garyy Kasparov spune că el nu a fost bun la matematică, că lui nu i-a plăcut matematică, ci mai mult istoria şi literatura, dar acest lucru nu l-a împiedicat să ajungă cel mai bun şahist al lumii.

Şahistul rus, care trăieşte mai mult în America pentru că este un critic al regimului Vladimir Putin a spus că „ deşi şahul nu este pe prima pagină a ziarelor, în ultimii ani a câştigat teren, lucru pe care vrea să-l vadă şi în România.

Augusta Draghici, preşedinta fundaţiei Superbet, unul dintre sponsorii Grand Chess Tour, a declarat, la deschiderea turneului de la Bucureşti, că unul dintre scopurile fundaţiei este de a răspândi şahul şi a pune România pe harta şahului din lume.

„Cu ajutorul şahului avem o cale de dezviltare a copiilor”, a menţionat ea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO