Eveniment

Gerul mareste productia de gaze

24.01.2006, 22:16 12

Temperaturile foarte scAzute din ultimele zile au determinat inchiderea combinatului chimic Doljchim Craiova de catre Petrom, care a decis sa suplimenteze cu circa 20% volumul de gaze livrat pe piata interna. De asemenea, celalalt producator de gaze a anuntat, tot ieri, ca-si va majora productia zilnica cu 10%.

Masurile de suplimentare a productiei de gaze au fost luate dupa consultari cu Ministerul Economiei si Comertului, dupa ce importurile de gaze din Rusia au inceput sa scada.

Potrivit ministerului de resort, importurile de gaze din Federatia Rusa livrate prin punctual Isaccea (Dobrogea) s-au redus cu 10 - 15%, in conditiile in care consumul de gaze a crescut in sectorul rezidential.

La punctul de import Mediesul Aurit, cantitatea de gaze naturale corespunde contractului de livrare, potrivit sursei citate.

In paralel, pentru ca alimentarea cu gaze a consumatorilor casnici sa nu fie afectata, multe combinate chimice au anuntat fie oprirea temporara a activitatii, fie reducerea acesteia la cote minime.

"Petrom a decis astazi (luni - n.r.), in stransa cooperare cu Ministerul Economiei si Comertului, asupra unor masuri menite a sustine furnizarea suplimentara de gaze catre populatia din Romania, ca urmare a temperaturilor foarte scazute si a scaderii cantitatii de gaze din import", au declarat reprezentantii companiei.

"Aceste masuri cuprind inchiderea temporara a combinatului chimic Doljchim si producerea suplimentara de gaze, care va aduce o crestere a gazului furnizat de pana la 3 milioane de metri cubi pe zi in plus fata de piata de gaze. Aceste masuri vor fi mentinute pentru urmatoarele cateva zile, cat timp sunt previzionate temperaturi extrem de scazute, iar situatia va fi monitorizata", adauga oficialii Petrom.

Cantitatea suplimentara de gaze se adauga valorilor suplimentare de 3,4 milioane de metri cubi pe zi (aproximativ 5% dintr-un consum national estimat la 70 de milioane de metri cubi pe zi), care vor fi disponibilizate din depozite in lunile ianuarie si februarie, dupa cum a anuntat compania la inceputul acestei luni.

"Acum livram suplimentar inca 3 milioane de metri cubi fata de livrarile zilnice obisnuite, din care 1,7 milioane de metri cubi reprezinta suplimentarea cantitatii de gaze pentru aceasta perioada in care se inregistreaza temperaturi extrem de scazute", a declarat Alexa Iakob, directorul general al Romgaz Medias.

"Recent, am suplimentat livrarile de gaze cu 1,3 milioane de metri cubi la cererea MEC pentru perioada iernii, dar nivelul suplimentar de 3 milioane de metri cubi pe zi poate fi mentinut cel mult o saptamana", spune Iakob.

Livrarile suplimentare de gaze se vor realiza atat din productie, cat si din rezervele proprii. Astfel, gazele din depozitele aflate pe teritoriul judetului Mures - acumularile de la Sarmasel si Targu-Mures - vor permite companiei Romgaz sa echilibreze consumurile.

Romgaz a majorat cu 6% volumul livrat din depozitele de inmagazinare subterana.

Printre combinatele chimice care si-au redus activitatea in ultimele zile se afla Azomures, unde debitul de gaze este limitat la cota de avarie a instalatiilor, sau Amonil Slobozia, care va functiona la minimul tehnologic. De asemenea, conducerii combinatului Victoria i s-a solicitat sa-si reduca consumurile de gaze la niveluri minime care sa permita mentinerea in conditii de siguranta a instalatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO