Eveniment

Geoana face agenda de privatizari a Guvernului

04.05.2007, 19:10 18

Liderul PSD, Mircea Geoana, a solicitat, ieri, Guvernului, sa opreasca trecerea la AVAS a complexurilor energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova pentru a fi privatizate, pana in momentul in care va fi adoptata o strategie energetica nationala.
Noi credem ca nu este normal sa se privatizeze complexurile energetice. Solicitam Guvernului oprirea trecerii la AVAS a complexurilor de la Rovinari, Turceni si Craiova, pana in momentul in care vom adopta o strategie energetica nationala", a spus Geoana. "Hai sa avem rabdare pana in iunie, sa vedem ce strategie avem, o trecem prin Parlament ca lege si dupa aceea vedem daca e nevoie sau nu e nevoie sa privatizam complexurile energetice", a adaugat liderul PSD.
Declaratia presedintelui celui mai important partid de Opozitie are o importanta majora in contextul in care actualul Guvern nu are majoritatea parlamentara si orice lege trebuie sa treaca numai cu acordul PSD. Privatizarile sunt la randul lor aprobate de Parlament.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declarase, la inceputul saptamanii, ca a semnat ordinele de mandat al reprezentantilor statului in conducerea si actionariatul complexurilor energetice, trecerea unitatilor in portofoliul AVAS urmand sa fie realizata dupa ce va fi aprobata de actionari. "Eu am semnat ordinele de mandat. Ele acum sunt pe masa lui Teodor Atanasiu (presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului - n.r.) si urmeaza ca dupa ce si el le semneaza Adunarea Generala a Actionarilor sa perfecteze transferul", a spus Vosganian.Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari se afla pe lista celor 41 de companii care au fost transferate de la fostul Minister al Economiei si Comertului la AVAS, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobata, la finele anului trecut, de Guvern. Actul normativ prevede ca unitatile vor fi transferate in termen de 30 de zile de la incheierea programului de iarna, finalizat la 31 martie 2007.
Pe de alta parte, Geoana a mai declarat ca Guvernul ar face o greseala daca ar incerca sa infiinteze Fondul Proprietatea prin intermediul unei ordonante de urgenta.
"PSD este impotriva infiintarii Fondului. Cred ca Guvernul ar face o greseala mare incercand sa vina prin ordonanta de urgenta in loc sa vina cu acest Fond in Parlament", a spus Geoana.

Cine vine la Fondul Proprietatea
Ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a discutat aseara cu premierul despre structura noului Consiliu de Administratie al Fondului Proprietatea, unde intentioneaza sa nominalizeze reprezentanti ai partidelor in locul celor ai BNR. El l-a propus pe Ionut Popescu, fost ministru de Finante pe postul care revine PNL in CA . Popescu a demisionat din PNL la sfarsitul anului trecut si a trecut la PLD, formatiune care a scindat PNL. In afara lui Popescu, in CA mai sunt propusi Iuliu Winkler, UDMR si Mihai Ursache, fost presedinte AVAS, din partea PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO