Eveniment

Gazele, in topul scumpirilor din ultimii cinci ani si jumatate

Gazele, in topul scumpirilor din ultimii cinci ani si jumatate
28.07.2006, 19:48 28

Gazele, energia si serviciile domina topul scumpirilor de la inceputul anului 2001, in timp ce preturile produselor alimentare au avut doar cresteri moderate.
Gazele naturale s-au scumpit de aproape 7,5 ori in ultimii 5 ani si jumatate, adica de trei ori mai rapid decat cresterea preturilor de consum din aceasta perioada, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
De asemenea, energia a avut cresteri importante de pret, dar de amplitudine mai redusa decat cea a gazelor naturale. Energia termica s-a scumpit de 3,6 ori, iar energia electrica de 2,8 ori.
Scumpirea utilitatilor a fost determinata in toata aceasta perioada de calendarul de aliniere a accizelor si tarifelor, in vederea aderarii la Uniunea Europeana.
Per total, pretul utilitatilor a crescut de aproximativ 5 ori in ultimii cinci ani si jumatate, in conditiile in care utilitatile au o pondere de 10% in cheltuielile de consum ale populatiei, conform INS. In urmatoarea perioada, pretul gazelor si al energiei va continua sa creasca atat din cauza majorarii tarifelor administrate, cat si a cererii. Pretul petrolului a atins in ultima perioada noi niveluri record, care vor duce la noi scumpiri in zona produselor energetice.
Totusi, combustibilii nu se regasesc printre produsele cu cea mai mare crestere de pret in ultimii ani. Conform datelor statistice, pretul combustibililor a crescut de doar 2,5 ori, adica doar putin mai rapid decat ritmul mediu al scumpirilor, care a fost de 2,13 in ultimii cinci ani si jumatate.
In acelasi timp, salariile s-au triplat, ceea ce inseamna ca, in medie, puterea de cumparare a crescut in aceasta perioada cu aproape 45%. Cresterea nivelului de trai a fost insa resimtita in mod diferit de romani, in functie de preferintele de consum, pentru ca scumpirile nu i-au afectat in acelasi mod si cu aceeasi intensitate pe toti.
Pe locul al doilea in topul scumpirilor din ultimii cinci ani si jumatate se afla serviciile locale de apa, canalizare si salubritate, care s-au scumpit de aproape patru ori si jumatate. La mica distanta se afla serviciile postale, pentru care preturile au crescut de 4,3 ori in perioada mentionata.
In ansamblu, utilitatile si serviciile domina autoritar topul scumpirilor din ultima perioada, fiind urmate de produsele nealimentare.
Cartofii sunt singurul produs alimentar cu scumpiri mult peste medie, pretul acestora crescand de aproape 3,6 ori. Celelalte alimente ale caror preturi au crescut mai mult sunt carnea (carnea de vaca s-a scumpit de 2,5 ori, iar cea de porc - de 2,3 ori) si laptele, unde pretul a crescut de 2,3 ori.
Astfel, statisticile arata ca pretul majoritatii produselor de baza a crescut semnificativ, peste media de 2,1 ori a majorarii tuturor preturilor de consum (alimentare, nealimentare si servicii). La polul opus, pretul oualor a crescut cu doar 28% in perioada celor cinci ani si jumatate din cauza ieftinirilor masive de anul acesta.
Conform datelor, cheltuielile pentru servicii ocupa in medie doar 17% din bugetul populatiei, cheltuielile pentru bunuri nealimentare ocupa 43%, iar cheltuielile pentru alimente - 40%. In prima jumatate a acestui an, topul scumpirilor a fost dominat de zahar (plus 43%), cartofi (36%), gaze naturale (21%) si produsele din tutun (15%). In acest ultim caz, pentru scumpire este responsabila taxa pe viciu, care a majorat accizele la tutun si a scumpit tigaretele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO