Eveniment

Functionarii vor lua prime restante de vacanta de 1 mld. euro

07.09.2007, 18:48 19

O parte din functionarii publici isi vor primi in ultimele luni ale acestui an primele de vacanta restante din anul 2002 incoace, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Suma totala ce va fi platita de buget depaseste un miliard de euro, din care 300 de milioane de euro vor fi platiti in ultimul trimestru al anului, iar restul esalonat.
Bugetul de stat nu a mai platit primele de vacanta pentru functionarii publici inca din 2002, a explicat Vosganian.
"Acum s-a ajuns la o suma enorma care trebuie platita, adica aproape un sfert din cheltuielile de personal ale bugetului pe un an intreg", a declarat ministrul. Anul acesta, bugetul de stat cheltuieste circa 4,1 miliarde de euro pentru salariile functionarilor din ministere.
Banii vor fi platiti esalonat, a spus Vosganian. "Anul acesta, nu cred ca platile vor depasi 0,2%-0,25% din PIB", a afirmat el, adica 300 de milioane de euro. El a declarat ca bugetul este obligat sa faca aceste plati deoarece functionarii si-au castigat acest drept in instantele judecatoresti.
Bugetul nu va avea probleme sa plateasca functionarilor primele restante de vacanta. Dupa opt luni, bugetul public inregistra un surplus de 0,3% din PIB (circa 360 mil. euro), in scadere usoara fata de excedentul de 0,5% din PIB de dupa primele sapte luni. Deficitul estimat pentru intreg anul este de 2,8% din PIB, astfel ca acum bugetul trebuia de fapt sa aiba un minus de 1,6%-1,8% din PIB, spune Vosganian.
Desi incasarile bugetului sunt sub asteptari cu circa 2,3% dupa primele opt luni si cheltuielile au fost "tinute la limita". Bugetul va trece pe deficit in ultimul trimestru, a mai precizat Vosganian, prin plata acestor prime de vacanta catre functionari, printr-o noua majorare de capital la CEC si prin confinantarea in avans a unor fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO