Eveniment

Functionarii au furat din banii europeni 4,5 mil. euro, afirma OLAF-ul romanesc

24.11.2005, 20:08 22

Functionarii romani si-au insusit sau au deturnat in acest an 4,5 mil. euro din fondurile europene, a declarat ieri Tudor Chiuariu, seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF).

DLAF, infiintat acum trei luni si lansat oficial ieri, este un departament in subordinea primului-ministru care controleaza derularea fondurilor europene. DLAF se afla in stransa legatura cu OLAF, organismul european de lupta impotriva fraudei.

Potrivit lui Chiuariu, DLAF a analizat de la inceputul anului 42 de dosare, dintre care 37 au fost finalizate iar celelalte 5 sunt in lucru. In cazul a 27 dintre cazurile cercetate au fost gasite fraude si nereguli, cele mai multe dintre ele vizand fondurile din programele PHARE si SAPARD.

"Dosarele se afla in diferite stadii de cercetare la Departamentul National Anticoruptie, iar in unele dintre ele

s-a inceput urmarirea penala impotriva persoanelor vinovate. In majoritatea cazurilor le-au fost indisponibilizate bunurile astfel incat prejudiciile sa poata fi recuperate", a spus Chiuariu. El a mai precizat ca, pana in acest moment, un singur dosar s-a finalizat cu o condamnare, persoana vizata fiind un functionar al Ministerului Integrarii Europene. El a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare, pentru ca a solicitat peste 6.000 de euro unui director al Agentiei Nationale a Caselor de Cultura a Sindicatelor, pentru a facilita acordarea unor contracte de finantare nerambursabila.

Conform lui Chiuariu, in acest an, Romania a primit fonduri in valoare de 334 mil. euro prin programele europene, suma care urmeaza sa fie suplimentata cu inca 200 mil. euro pana la finele anului.

Franz-Hermann Bruner, directorul general al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, a spus: "Faptul ca lucrati la anumite cazuri este o dovada a faptului ca ceva se intampla, de aceea este bine sa nu ascundeti aceste probleme, ci sa mobilizati serviciile abilitate pentru a le rezolva", a spus el.

Intrebat ce salarii ofera DLAF angajatilor sai pentru ca acestia sa nu poata fi corupti, Chiuariu a raspuns ca este foarte greu de precizat o remuneratie care ar garanta integritatea morala a acestora, dar ca salariul mediu in cadrul Departamentului se ridica la 2.800 de lei (764 de euro). DLAF are 49 de angajati. DLAF a fost creat prin reorganizarea fostului Departament de Inspectie al Primului-Ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO