Eveniment

Frica pierderii locului de muncă este una dintre cele mai mari cauze ale stresului

Frica pierderii locului de muncă este una dintre cele...

Autor: Corina Mirea

20.06.2014, 00:04 383
Termenele limită prea strânse, lucrul în exces peste program, lipsa de apreciere din partea şefilor şi conflictele generate la birou între colegi sau între manageri şi subalterni sunt principalele motive pentru care mai mult de 50% din angajaţii români susţin că stresul a devenit o obişnuinţă la job, spun specialiştii în resurse umane care au participat ieri la evenimentul de lansare a unei campanii pentru manage­mentul stresului la locul de muncă, organizat de filiala locală a Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA).

„Stresul la locul de muncă există în mod cert în companiile din România, fie acestea private sau de stat. Cel mai afectaţi sunt bărbaţii care au peste 45 de ani şi care se tem de pierderea jobului. Trebuie să recunoaştem însă şi faptul că, pe lângă un volum prea mare de lucru sau chiar comportamentul colegilor şi al şefilor, stresul de la locul de muncă poate fi cauzat şi de lipsa de pregătire a angajaţilor. Este normal ca atunci când nu cunoşti foarte bine ceea ce ai de făcut să fii stresat de faptul că nu îţi poţi îndeplini responsabilităţile“, a spus Nicolae Voinoiu, director în cadrul Inspecţiei Muncii.

El a mai precizat că instituţia pe care o reprezintă a fost sesizată de-a lungul timpului cu privire la problemele pe care angajaţii le au din cauza stresului la locul de muncă. Însă, inspectorii nu au putut face altceva decât să stabilească în ce măsură stresul este cauzat de o problemă personală sau de una de la job şi să ofere câteva indicaţii angajatorilor (rotaţia jobului, verificarea stării de sănătate a salariaţilor). Asta pentru că nu există legislaţie care să poată „amenda“ companiile care îşi stresează angajaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO