Eveniment

Fostul ministru al agriculturii: Doar 10% din legumele şi fructele care se vând în pieţele din Capitală sunt fiscalizate

Fostul ministru al agriculturii: Doar 10% din legumele şi fructele care se vând în pieţele din Capitală sunt fiscalizate

Stelian Fuia, 44 de ani: Problema pleacă tot din primării, pentru că primăriile dau certificate de producător. Primăriile au două pârghii: au pieţele în administrare şi ele dau tarabele, ele închiriază tarabele; pe de altă parte, cei care închiriază tarabele ar trebui să fie producători agricoli, şi ei vin cu certificat de producător.

Autor: Liviu Iancu, Gabriel Razi

07.05.2012, 00:04 331

El a adăugat că şi pentru legumele şi fructele din import evaziunea ajunge la 80%. "Toate controalele se fac la intrarea în Uniunea Europeană şi cei care fac controalele sunt grănicerii din Bulgaria. După aceea intră pe piaţa europeană şi marfa circulă liberă în comerţul intracomunitar", a spus Fuia.

Estimarea făcută de Stelian Fuia în privinţa evaziunii fiscale în comerţul cu legume şi fructe este surprinzătoare în condiţiile în care foştii şefi de la Agricultură s-au ferit să înainteze cifre în acest sens. Agricultura, un domeniu unde anul trecut s-au învârtit 19 mld. euro, este unul dintre domeniile cele mai afectate de evaziunea fiscală. Anul trecut în România au intrat fructe şi legume produse în afara Uniunii Europene în valoare totală de 65 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Per total, importurile de produse agroalimentare din afara UE s-au ridicat la 900 mil. euro.

Fuia a mai spus că cei care vin în pieţele agroalimentare în mare parte nu sunt producători, dar au un act emis de o primărie în acest sens. "Problema pleacă tot din primării, pentru că primăriile dau certificate de producător. Primăriile au două pârghii: au pieţele în administrare şi ele dau tarabele, ele închiriază tarabele; pe de altă parte, cei care închiriază tarabele ar trebui să fie producători agricoli, şi ei vin cu certificat de producător. Rămâne de văzut la primăria de unde vine producătorul cât de producător este acel individ sau este doar un intermediar." La rândul său, Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca, prezent în emisiune, a afirmat că certificatele de producător au fost emise până acum mult prea uşor. "S-a dat şpagă. Unui grup de producători de la Curtici i s-a cerut mită în Timişoara la o piaţă 5.000 de euro. De unde să dea 5.000 de euro? Aşa se întâmplă în toate oraşele din ţară", a spus el. Acesta a completat că a văzut anul trecut cum în Constanţa, Braşov sau Sibiu micii producători nu aveau acces în piaţă. Stelian Fuia a precizat însă că fermierii mici preferă să vândă "din portbagaj" pentru că fac "un pic de evaziune", nu plătesc TVA, dar câştigă banii cash.

În România sunt aproximativ 3 milioane de mici fermieri persoane fizice care exploatează 3,3 mil. ha de teren arabil. Preţurile alimentelor se dublează pe drumul dintre producător şi supermarket. În acest context Stelian Fuia a explicat că preţul alimentelor se dublează pe drumul dintre producător şi supermarket, scumpirile apărând pe lanţul de aprovizionare. "Modul de producţie în sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafaţă mică. Niciun supermarket, nici cei care fac export nu vor veni să cumpere cu sacoşa de la fiecare. Şi fermierii trebuie să înţeleagă că unul dintre principalii piloni ai modernizării agriculturii în România îl constituie asocierea." Mircea Croitoru a afirmat că micii producători nu au multe de spus în privinţa preţului pentru produsele agricole în condiţiile în care regulile sunt făcute de supermarketuri.

"Eu aseară am văzut roşii într-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi când ieşim cu trufandaua noastră, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferenţă enormă", a spus Croitoru. Acesta a adăugat că în ultimii ani membrii asociaţiei pe care o conduce au renunţat să mai cultive tomate din cauza rentabilităţii scăzute. "Noi nu avem protecţie din partea statului când ieşim cu trufandaua. Se importă masiv roşii din Turcia, din Polonia, unde ei nu au cheltuielile noastre. Noi cheltuim enorm cu căldura", a adăugat Croitoru.

Până şi ciocolata are în compoziţie produse modificate genetic

În altă ordine de idei, Stelian Fuia a susţinut că produsele ce au în compoziţie materii prime agricole modificate genetic ajung pe mesele românilor cu toate că Uniunea Europeană are o politică restrictivă în acest sens.

"Toţi mâncăm produse modificate genetic astăzi, chiar dacă ştim sau nu ştim. Deci toţi mâncăm la ora actuală. Circa 90% din producţia de soia din lume este modificată genetic."

El a afirmat că până şi ciocolata are în compoziţie produse obţinute din organisme modificate genetic. Ministrul a mai spus că instituţiile statului ar trebui să controleze dacă pe ambalajele produselor scrie sau nu dacă acestea au componente modificate genetic. "Avem o legislaţie care obligă clar ca pe etichetă să scrie dacă produsul conţine organisme modificate genetic." El nu a putut preciza însă dacă a văzut pe piaţa românească produse pe care să scrie că au în compoziţie OMG. Mai mult, Fuia a subliniat că România mai cultivă câteva sute de hectare de porumb modificat genetic după ce în anii trecuţi producătorii au dedicat suprafeţe mult mai mari culturii de soia modificată genetic. "La nivel european există o întreagă dezbatere şi România va sta în acest cadru european în ceea ce priveşte acceptarea culturilor modificate genetic. Eu în trecut am lucrat pentru o corporaţie profund implicată în acest fenomen. E un lucru cu care mă mândresc, am fost unul dintre oamenii care au lucrat într-un astfel de proiect."

Stelian Fuia a avut înainte de a ocupa fotoliul de ministru al agriculturii mai multe funcţii de conducere în cadrul produ­cătorului american de seminţe agricole Monsanto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO