Eveniment

Fondurile UE au salvat economia, care a crescut cu 2% în 2023 şi a făcut un salt neaşteptat în T4, de 2,9%. Salariile cresc, consumul revine pe creştere, construcţiile, mai cu seamă cele de infrastructură, duc economia în spate

Fondurile UE au salvat economia, care a crescut cu 2% în...

Autor: Iulian Anghel

15.02.2024, 00:08 1721

Economia s-a mişcat neaşteptat de bine în 2023, iar datele din T4 sugerează că lucrurile vor fi şi mai bune în 2024.

Cea mai mare surpriză a datelor furnizate ieri de INS este creşterea economică anunţată de 2,9% în T4/2023 faţă de T4/2022. Pe ansamblu, econo­mia a crescut în 2023 cu 2%, peste anticipările economiştilor. Acum ochii sunt îndreptaţi spre 2024.

„Consumul, care a susţinut economia ani de zile, va creşte. Este an electoral, guvernul nu va face economii din salariile celor 1,2 de milioane de angajaţi ai săi, aşa că vor fi mai mulţi bani, deci mai mulţi bani pentru consum“, spune economistul Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

Salariile au crescut anul trecut, pe medie, cu 15%, mult peste inflaţia de 7%. Acum, ce va fi în 2025 rămâne de văzut pentru că, într-un fel sau altul, facturile vor ajunge la scadenţă. Probabil vor fi majorate unele taxe în 2025, crede Codîrlaşu. Creşterea neaşteptată vine, cel mai probabil, din construcţii şi, în principal, din construcţiile inginereşti, adică autostrăzi, pasaje, poduri, care merg foarte bine. Asta graţie fondurilor UE, fondurilor structu­rale şi fondurilor din PNRR (fonduri destinate reconstrucţiei postpandemie – 30 de mi­liarde de euro până în 2026).

Anul trecut România a primit 10 mld. euro bani de la UE (fonduri structurale şi din PNRR) şi asta s-a văzut în economie. „Construcţiile, în principal cele de infra­structură, au adus creşterea din 2023. Pentru 2024, lucrurile par a fi şi mai bune. Con­sumul îşi revine pentru că salariile cresc – am avut anul trecut o creştere medie a salariilor de 15%, la o inflaţie de 7%. Salariile vor creşte în continuare peste inflaţie. Fondurile UE şi consumul vor pune umărul la creşterea economică din 2024“, spune economistul-şef al Raiffeisen-Bank Ionuţ Dumitru.

Dacă România reuşeşte să atragă fondurile din PNRR, atunci situaţia economică se va îmbunătăţi substanţial, spune economistul Dragoş Cabat.

„Veştile sunt bune, chiar dacă avem suspiciuni că, undeva, s-a jonglat cu deflatorul PIB. Inflaţia scade, salariile cresc. Dacă reuşim să atragem toate fondurile din PNRR, în doi, trei, patru ani, atunci vom avea un plus la creşterea economică de 2%, doar din aceste fonduri. Fără aceste fonduri nu am fi înregistrat în 2023 creşterea consemnată de Statistică“, spune Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO