Eveniment

Fonduri SAPARD pentru asocierea micilor producatori de vin

23.04.2004, 00:00 26



Micii producatori de vin vor fi finantati, din acest an, prin fonduri Sapard sa se asocieze pentru a intra cu produse de calitate in circuitul comercial. "Ei se pot pozitiona pe piata fie foarte sus in categoria produselor de foarte buna calitate si scumpe fie jos la vinurile de masa", spune Ionut Dobronauteanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola (ONIV).



Conform estimarilor ONIV, micii producatori detin circa jumatate din suprafata de vita de vie a tarii si aproximativ 40% din productia totala de vin a Romaniei,



Suma alocata pentru masura 3.2. "Constituirea Grupurilor de Producatori" si care urmeaza sa fie aprobata in acest an de Comisia Europeana se ridica la aproape 24 de milioane de euro pentru perioada 2002-2006. Banii vor putea fi accesati si de producatori de legume, lapte si carne.



Petre Mocanu, directorul executiv al ONIV, spune ca problema micilor producatori este faptul ca acestia nu se inscriu intr- oferta "valabila"."Acesti mici producatori suplinesc partea de autoconsum dar ofera si produse foarte ieftine si cateodata de slaba calitate pietei. La momentul actual ei ofera un litru de vin cu circa 0,80 euro iar daca s-ar asocia si ar produce intr-o forma organizata pretul de valorificare s-ar dubla", sustine Mocanu.



Piata vinului s-a ridicat anul trecut, conform specialistilor din industrie, la 270 milioane de euro ceea ce corespunde unei cantitati de circa 100 de milioane de sticle. Productia totala de vin s-a cifrat, conform acelorasi specialisti, la circa 5,5 milioane de hectolitri din care mai putin de 3 milioane au fost procesati in industria de profil.



Densitatea cea mai mare de mici producatori se regaseste in judetul Vrancea, care are circa 10% din suprafata de vita de vie din Romania - 240.000 de hectare. In comparatie, marii producatori de vin - Vie Vin Murfatlar, Jidvei, Vincon s.a. - cultiva doar 30.000 de hectare cu vita de vie.



Recent, 47 de mici viticultori din zona Odobesti au primit 700.000 de euro, prin programul pentru Dezvoltarea si Ocuparea Fortei de Munca dezvoltat de Ministerul German pentru Dezvoltare, pentru a se asocia si a imbutelia sub o marca proprie - Vin Club Odobesti - vinurile pe care acestia le produc.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO