Eveniment

FMI şi Comisia Europeană îşi încep astăzi misiunea la Bucureşti

FMI şi Comisia Europeană îşi încep astăzi misiunea la Bucureşti

Jeffrey Franks, negociatorul-şef al FMI

Autor: Mihaela Claudia Medrega

25.10.2011, 00:07 264

Delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale începe astăzi la Bucureşti analiza situaţiei economice a României şi a treia evaluare a acordului stand-by, vizita urmând să se încheie pe 7 noiembrie.

Dincolo de aceste evaluări, principalul subiect pe ordinea de zi dintre Guvern şi FMI va fi bugetul pe 2012, având în vedere diminuarea prognozelor de creştere economică pentru anul viitor, care implică ajustarea veniturilor şi a cheltuielilor. Totodată, reforma companiilor de stat este o temă importantă aflată pe agenda de lucru.

FMI şi Comisia Europeană nu au anunţat prognozele ajustate pentru creşterea economică a României din 2012. Estimările actuale indică o creştere economică de 3,5-4%, însă cele mai recente semnale indică o înjumătăţire a estimărilor.

Prima instituţie internaţională care a ajustat drastic estimarea privind PIB a fost BERD, care a anunţat o creştere economică de doar 1,1% pentru anul viitor.

Misiunea comună va fi condusă de Jeffrey Franks, negociatorul-şef al Fondului, şi intenţionează să se întâlnească cu partidele, sindicatele, bancherii, asociaţiile de business şi societatea civilă.

Autorităţile de la Bucureşti au decis în luna martie să prelungească înţelegerea existentă cu FMI printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro).

Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială. Acordul nu implică tragerea unor sume de bani decât în cazuri excepţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO