Eveniment

FMI revine în România într-un context social tensionat. Vor influenţa protestele negocierile?

FMI revine în România într-un context social tensionat. Vor influenţa protestele negocierile?

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, va avea pentru prima dată în faţă un guvern care nu va mai accepta aşa de uşor cerinţele sale ca până acum, din cauza protestelor din stradă

Autor: Claudia Medrega

25.01.2012, 00:05 438

Misiunea comună a FMI, Co­misiei Eu­ro­pene şi Băn­cii Mondiale va începe astăzi a patra eva­lua­re a acor­dului stand-by pre­ven­tiv, fiind pentru prima dată după mai bine de doi ani de austeritate când oficialii in­sti­tu­ţiilor interna­ţio­nale sunt "întâmpinaţi" de români în stradă, în mijlocul protestelor.

Protestele sunt rezultatul unor tensiuni sociale care s-au acumulat în timp şi care mocneau, în condiţiile în care în ultimii doi ani românii a trebuit să înghită "pilule" ama­re, agreate de auto­rităţile române cu FMI şi Comisia Eu­ropeană, ce au ve­nit sub forma tă­ierii salariilor buge­tarilor cu 25% sau a majorării TVA cu 5%.

Cu ajutorul mă­su­rilor dure de aus­te­ritate şi al rolului de "elev silitor în faţa FMI", România a reuşit în ultimii ani să-şi îmbunătăţească imaginea în ochii inves­tito­rilor şi ai agenţiilor de rating. Şi economia a reuşit anul trecut chiar să revină în teritoriul pozitiv după doi ani de recesiune. Însă, avansul statistic al PIB nu a ajuns să fie resimţit de ro­mâni. Iar aura de stabilitate riscă să se evapore odată cu protestele care par să fie de neoprit.

FMI caracteriza până acum programele cu România ca fiind un succes de natură să readucă încre­derea investitorilor în econo­mie şi să mai alunge lipsa de încredere a populaţiei privind viitrul. Însă, românii nu şi-au recăpătat încrede­rea şi, în plus, sătui de măsurile de austeritate, au ieşit în stradă să-şi ceară drepturile.

"Mergând pe străzile Bucureş­tiului şi făcând comparaţie cu acum un an, doi în urmă, observ o amelio­rare a activităţii economice. În loc să văd magazine care se închid, văd ma­gazine care se deschid. Cred că există sen­timentul că am trecut hopul", de­clara în noiembrie 2011 Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV.

Rămâne de văzut ce constatări vor face de această dată, până la sfâr­şi­tul vizitei, în 6 februarie, reprezen­tanţii FMI şi ai Comisiei Euro­pe­ne "mergând pe stră­zile Bucureş­tiului" sau discutând cu au­to­rităţile româ­ne, re­prezen­tanţi ai par­ti­de­lor politice, sin­di­ca­te, organizaţii de business, bănci şi repre­zentanţi ai societăţii civile.

În majoritatea ţărilor europene care au luat măsuri de austeritate fie din proprie ini­ţiativă, fie ca urmare a unor acorduri cu Uniu­nea Europea­nă şi FMI scena politică s-a schimbat radical anul trecut. În Irlanda, Por­tu­galia şi Spania guvernul a fost schim­bat în urma unor alegeri, în timp ce în Grecia premierul George Papan­dre­ou a de­mi­sionat din cauza presiu­nilor, soartă pe care a avut-o şi omo­lo­gul său italian Silvio Ber­lusconi. Ambii au lăsat pe umerii unor ex­perţi misiunea îndreptării economiei, tehnocraţii Lucas Papademos şi Mario Monti.

Evaluarea FMI ar trebui să fie pozitivă ţinând cont că majoritatea criteriilor au fost îndeplinite: ţinta de deficit bugetar a fost respectată, inflaţia a intrat în intervalul ţintit de BNR. Poate autorităţile române vor în­cerca şi vor reuşi să negocieze cu repre­zentanţii misiunii FMI şi ai Comisiei Europene măsuri de natură să detensioneze situaţia.

Teoretic, nu se pune însă pro­ble­ma unor măsuri populiste precum majorarea pensiilor sau alte măsuri care să pună presiune asupra bugetu­lui având în vedere că autorităţile române trebuie să reducă în acest an deficitul bugetar sub 3% din PIB (pe metodologia europeană, ESA).

Auspiciile pentru acest an nu sunt foarte favorabile având în ve­de­re că la nive­lul zonei euro contracţia pare să fi început din T4 2011.

Creşterea economică va încetini în acest an sub presiunea crizei dato­ri­ilor suverane, prog­nozele ajus­tate ale analiştilor mergând spre 0,5-1,5%. La deteriorarea perspecti­ve­lor de creştere economică în zona euro şi per­spectivele încetinirii activităţii de cre­ditare se adaugă şi efectul negativ mai mare din partea agriculturii - ca urmare a com­paraţiei cu producţia agricolă de ex­cep­ţie din 2011 şi a secetei dinspre finele anului.

Guvernul mizează pe o creştere econo­mică de 1,8-2,3% în acest an.

Al nouălea acord pe care Româ­nia l-a semnat anul trecut cu FMI şi CE, de tip pre­ventiv, are pe agendă stimularea econo­mi­ei prin reforme struc­turale şi atragerea unor in­vesti­tori strategici pentru o serie de com­pa­nii de stat. Rămâne de văzut dacă vor fi sau nu atraşi banii de la Fond şi de la Co­mi­sia Europeană având în vedere situaţia finanţelor publice şi contextul extern incert.

Pe durata acordului parafat în 2009 cu FMI, economia nu a reuşit să iasă din recesiune, iar companiile de stat au continuat să înregistreze pier­deri uriaşe şi să genereze arierate. Iar eco­nomia a rămas în recesiune în 2009 şi 2010. Autorităţile au susţinut că vor asigura relansarea economiei, însă "reţeta" FMI de reducere a chel­tuielilor bugetare a lăsat puţin spaţiu pentru investiţii publice.

Ce angajamente sunt în scrisoarea de intenţie şi în memorandumul tehnic

  • Reducerea anvelopei salariale sub 7,2% din PIB în 2012;

  • Creşterea prudentă a salariilor şi pensiilor în acest an, în cazul în care condiţiile economice vor permite;

  • Reducerea numărului de angajaţi în sectorul bugetar prin continuarea politicii de ocupare a unui singur post din şapte vacantate;

  • Arieratele companiilor de stat selectate trebuie să se reducă de la 15,9 mld. de lei la sfârşitul lunii decembrie 2011 la 5 mld. de lei în decembrie 2012;

  • BNR trebuie să informeze imediat FMI şi CE în cazul în care rezerva valutară se diminuează cu mai mult de 600 mil. euro sau dacă stocul rezervei scade sub pragul de 23 mld. de euro;

  • Banca centrală trebuie să raporteze lunar stocul datoriei externe pe termen scurt în cazul băncilor şi al companiilor;

  • Ministerul Finanţelor trebuie să informeze lunar FMI şi CE privind datoria publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO