Eveniment

FMI: Cel mai mare risc pentru economie e ca autoritatile sa intre intr-o stare de automultumire

FMI: Cel mai mare risc pentru economie e ca autoritatile sa intre intr-o stare de automultumire

Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria: Sectorul privat are nevoie de perspective mai stabile si mai predictibile, ceea ce ar implica dezvoltarea unui cadru fiscal pe termen mediu credibil.

12.12.2007, 18:31 18

Depasirea impasului in zona reformelor structurale este esentiala pentru Romania, dupa un an cu realizari putine in aceasta directie, iar credinta ca lucrurile vor merge bine doar pentru ca au mers bine pana acum este principala amenintare la adresa tarii, afirma Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
Anul 2007 a fost marcat si de o incetinire a reformelor, iar obiectivele care trebuie urmarite cu prioritate se refera la stabilitatea macroeconomica, prin inregistrarea unei cresteri sustenabile si revenirea la niveluri reduse ale inflatiei, si la revigorarea reformelor, cu orientare pe termen mediu, afirma oficialul FMI.
"In acest an a existat o confluenta de factori pozitivi, cel putin pana la jumatatea anului, care a sprijinit o performanta economica puternica, in special in ceea ce priveste cresterea economica. Incepand din august-septembrie, am vazut unele evolutii ingrijoratoare: inflatia a crescut semnificativ, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca intr-un ritm care pare nesustenabil", a spus Ansola.
El a adaugat ca o incetinire a cresterii economice era inevitabila, comparativ cu "rata exceptional de inalta" de anul trecut.
In ceea ce priveste reformele, oficialul FMI spune ca nu a vazut prea multe anul acesta. "Cand spui reforme, te poti gandi la o multitudine de aspecte, nu doar la cele economice. Dar ma gandesc la 2-3 lucruri pe care Romania ar trebui sa le faca. Si aceste lucruri se refera la cresterea productivitatii, facilitarea investitiilor, in special investitiile straine directe, si dezvoltarea capitalui uman", a spus Ansola.
Referitor la capitalul uman si piata fortei de munca, oficialul FMI spune ca este nevoie de stimulente care sa conduca la cresterea participarii pe piata muncii in special a tinerilor si varstnicilor.
De asemenea, intr-o economie care se restructureaza cu repeziciune, este nevoie de mobilitate intersectoriala si geografica, iar autoritatile ar trebui sa se asigure ca protectia muncii nu conduce la inflexibilitati, care in final vor fi in detrimentul cresterii productivitatii.
"Ritmul de investitii este foarte dinamic, dezvoltandu-se concentrari de productie in numeroase puncte din tara. In loc sa se incerce schimbarea locului in care sunt amplasate aceste concentrari - ceea ce este un proces firesc de piata - ar trebui facilitata dezvoltarea unei infrastructuri adecvate si a unor piete dinamice de inchirieri de locuinte", spune Ansola. In opinia sa, principalele obiective pe care trebuie sa le aiba Romania in urmatorii 2-3 ani sunt stabilitatea macroeconomica, ceea ce inseamna crestere sustenabila si revenirea la niveluri reduse ale inflatiei si revigorarea reformelor, cu orientare pe termen mediu.
"In ceea ce priveste acest ultim punct, este esentiala iesirea din impas a reformelor structurale, inclusiv din sectorul energetic si piata muncii, cresterea eficientei sectorului public, care ar contribui la dezvoltarea infrastructurii publice, atat de necesara. De asemenea, sectorul privat, din ce in ce mai dinamic, are nevoie de perspective mai stabile si mai predictibile, ceea ce ar implica dezvoltarea unui cadru fiscal pe termen mediu credibil, cu politici si obiective bine elaborate", considera Ansola. Oficialul FMI a mentionat ca sectorul privat este punctul forte al Romaniei, iar pentru a incuraja acest dinamism, autoritatile ar trebui sa continue sa imbunatateasca mediul de afaceri, sa dezvolte infrastructura si sa reduca birocratia.
In ceea ce priveste amenintarile la adresa economiei, Ansola spune ca cel mai mare risc este "credinta ca lucrurile vor merge bine doar pentru ca au mers bine pana acum".
"Cred ca exista un risc ridicat ca, prin aceasta abordare, autoritatile sa intre intr-o stare de automultumire si sa creada ca un pilot automat este suficient pentru Romania, fara ca ele sa faca prea multe. Nu este de ajuns si exista nevoia de politici gandite cu atentie in cazul a doua probleme esentiale", a explicat el.
In primul rand, sunt dezechilibrele interne, care se dezvolta intr-un ritm accelerat, se manifesta prin deficitul de cont curent si inflatie, de exemplu, si trebuie rezolvate. In al doilea rand, mediul international se afla intr-o etapa de reasezare rapida, proces care trebuie urmarit foarte atent, a mai spus Ansola.
El a mentionat ca doar un cadru viguros de politici economice si implementarea ferma a acestora va oferi nivelul de protectie de care Romania are nevoie astazi impotriva unor inversari in comportamentul sectorului privat aici si in strainatate.
"Daca acest nivel minim de prevenire nu este adoptat astazi, tratamentul de mai tarziu va fi cu siguranta mai scump pentru romani. Si, ca o sugestie de incheiere, autoritatile nu ar trebui sa lase ca dezbaterile de politici economice orientate catre mediul intern sa le deturneze atentia de la monitorizarea serioasa a evolutiilor intenationale si impactul acestora asupra Romaniei. In acest sens, ceea ce ignori iti poate dauna", a spus oficialul FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO