Eveniment

Florin Cîţu: „Ne dorim implementarea rapidă şi flexibilă a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţă”

Florin Cîţu: „Ne dorim implementarea rapidă şi...

Autor: Otilia Serescu

19.05.2020, 19:30 105

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a susţinut marţi, la reuniunea ECOFIN, poziţia României ca viitorul fond de recuperare sã fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 şi sã se concentreze pe marile prioritãţi, inclusiv pe investiţii, se arată într-un comunicat de presă, transmis marţi.

„Ne dorim implementarea rapidã şi flexibilã a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţã (SURE), care sã le permitã statelor membre care au nevoie de finanţare sã utilizeze pe deplin aceastã oportunitate”, a precizat Florin Cîţu.

Acest instrument presupune o asistenţã financiarã de pânã la 100 de miliarde de euro, sub formã de împrumuturi şi se adreseazã tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanţii de 25% din volumul facilitãţii (25 mld. euro), care se vor constitui ca datorie publicã guvernamentalã garantatã şi nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanţiile ar urma sã fie de aproximativ 393 mil. euro.

În ceea ce priveşte un posibil fond de recuperare economicã la nivelul UE, ministrul Finanţelor a arãtat încã o datã cã aceastã crizã fãrã precedent necesitã un rãspuns puternic şi coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergenţã şi condiţii de concurenţã echitabile.

„Considerãm oportun ca fondul de recuperare sã fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui sã includã mai multe flexibilitãţi şi o anvelopã financiarã mãritã. Criteriile de alocare ar trebui sã se bazeze pe principiul coeziunii”, a mai spus Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a transmis omologilor din UE cã România se aşteaptã la o abordare unitarã în ceea ce priveşte instrumentele care se adreseazã atât statelor euro, cât şi celor non-euro.

„Planul de recuperare economicã trebuie pus în aplicare rapid, fãrã birocraţie şi condiţionalitãţi inutile, sã se axeze pe marile prioritãţi, pe investiţii, pe necesitãţile statelor membre mai puţin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important sã punem accentul pe granturi”, a conchis ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor a participat marţi, prin videoconferinţã, la reuniunea informalã a Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), în care s-au schimbat opinii pe marginea mãsurilor adoptate la nivelul UE în contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.

Comunicarea Comisiei privind planul de acţiune în domeniul spãlãrii banilor şi combaterea finanţãrii terorismului, precum şi rezultatele procedurii scrise pentru adoptarea concluziilor privind rapoartele de ţarã, publicate de Comisia Europeanã în 26 februarie 2020, au completat agenda reuniunii informale a Ecofin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO