Eveniment

Florin Câţu, analist: Guvernul actual este mult prea puternic şi va continua să crească taxele. Nu ne vor omorî, dar ne vom târî

Autor: Cătălina Butan,

09.12.2013, 00:06 104
Majorarea accizelor la combus­tibil nu este o surpriză din partea guvernării, consideră Florin Câţu, analist economic, care estimează că taxele vor continua să crească în perioada următoare.
 
„Actuala formă de guvernare este mult prea puternică în acest moment, cred că se va perpetua acest mod de lucru cu taxe tot mai mari. Ţara poate să mai ducă şi impozite şi cheltuieli mai mari o perioadă lungă de timp. Asta nu înseamnă că vom creşte, nu o să ne omoare noile taxele, ne vom târî“, a spus Florin Câţu în emisiunea ZF Live de vineri, 6 decembrie.
 
Analistul consideră că acciza de 7 eurocenţi la combustibil va duce garantat la o creştere a preţului la pompe, iar efectul suprataxării se va transmite la nivelul întregii economii.
 
„Primii afectaţi vor fi trans­portatorii şi chiar persoanele fizice care merg în fiecare zi la birou cu maşina. Pe termen scurt efectul va fi pentru transportatori şi persoane fizice, iar pe termen lung toată economia va fi afectată“, a spus Câţu.  Economistul apreciază că statul dă dovadă de „infantilism“ justificând impactul minor al taxei asupra populaţiei printr-o scădere a preţului petrolului la nivel internaţional.
 
Contribuţia pe care acciza la carburanţi o va avea la bugetul statului va fi una nesemnificativă, în comparaţie cu resursele care ar putea fi atrase prin intermediul altor canale. El argu­mentează că singurul mod prin care poate fi stimulat consumul, şi implicit, economia, este scăderea impozitelor pe forţa de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO