Eveniment

Fitch pregateste o nota mai buna

26.09.2003, 00:00 13



La o saptamana dupa ce agentia americana de rating Standard & Poor's (S&P) ridicat cu o treapta, de la "BB minus" la "BB", calificativul acordat Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta, agentia europeana Fitch s-a multumit sa anunte doar perspectiva unei mariri de nota, de la BB minus in prezent.



Ambele anunturi au avut un efect pozitiv asupra titlurilor romanesti tranzactionate pe pietele internationale, chiar daca au venit intr-un moment marcat de destula incertitudine: nu este inca destul de clar cum va incheia Romania acordul cu FMI, iar cat despre primirea statutului de economie de piata functionala din partea Uniunii Europene, sansele se arata foarte reduse.



De fapt, analistii S&P au notat ca reformele structurale au avansat, dar intr-un ritm mai lent decat cel indicat de FMI, reflectand astfel interesul scazut al investitorilor si o serie de obstacole de ordin politic.



La randul lor, analistii Fitch considera ca mediul de afaceri din Romania, desi s-a imbunatatit semnificativ, inca nu indeplineste in totalitate conditiile impuse de Uniunea Europeana pentru a primi statutul de "economie de piata pe deplin functionala". In plus, acestia arata ca majorarea cu 43% a salariului minim pe economie, in luna ianuarie, a avut un efect negativ asupra economiei, determinand majorarea costurilor destinate salariilor in defavoarea castigurilor din productie, deteriorarea competitivitatii in anumite cazuri, precum si cresterea deficitului de cont curent.



Cu toate acestea, Romania apare ca indepretatita sa primeasca calificative mai bune la evaluarea riscului de tara din partea agentiilor de rating, prin prisma parametrilor marcoeconomici, care continua sa arate bine, cu anumite exceptii.



O imbunatatire a ratingului acordat de Fitch, ar aduce Romania alaturi de Bulgaria, la nivelul BB. Agentia americana Moody's, constant mai severa cu notele pentru Romania decat celelalte doua mari agentii, pregateste o evaluare proprie, care ar putea aduce un rating cu cel putin o treapta mai bun.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO