Eveniment

Firmele din energie susţin că guvernul Ciolacu nu a inclus în bugetul pe 2024 nicio sursă de finanţare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii casnici „ACUE solicită guvernului să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă o decizie de a renunţa la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie”

Firmele din energie susţin că guvernul Ciolacu nu a...

Autor: Valeriu Dănilă

14.12.2023, 18:11 148

ACUE, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, susţine că guvernul nu a alocat bani pentru prelungirea schemei de plafonare a preţului energiei livrate clienţilor, ceea ce ar aduce mari probleme pieţei de energie.

„Federaţia solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă o decizie de a renunţa la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În situaţia menţinerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanţare, conform cadrului legal în vigoare”, sublinează Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, Federaţia care reuneşte o parte dintre cei mai mari furnizori de energie din România.

ACUE reclamă faptul că guvernul are restanţă la plată către furnizorii de energie de peste 3 miliarde de lei şi nici aceste sume nu sunt acoperite în buget.

„În momentul de faţă, sunt 1,9 miliarde de lei în aşteptare la plată de către Ministerul Energiei şi încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS. În acelaşi timp, trebuie bugetate sursele de finanţare aferente reducerilor de preţ, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menţinerea schemelor de sprijin”, transmite instituţia.

Federaţia arată că în cazul în care guvernul nu va face aceste plăţi la timp există riscul real al insolvenţei furnizorilor de energie, ceea ar putea produce colapsul sistemului energetic naţional.

„Riscul intrării în insolvenţă al furnizorilor de energie este unul real şi va afecta tot sectorul energetic. În numele clienţilor din portofoliile membrilor noştri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există riscul real de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic naţional fiind cât se poate de real”, se mai arată în comunicat de presă emis de ACUE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO