Eveniment

Finanţele se grăbesc să rescrie Codul fiscal la presiunea mediului de business

Dan Manolescu. Foto Silviu Matei

Dan Manolescu. Foto Silviu Matei

Autor: Anelis Baciu

04.04.2013, 09:00 2612

Ministerul de Finanţe se grăbeşte să rescrie Codul fiscal la presiunea oamenilor de afaceri, iar secretarul de stat Dan Manolescu a afirmat că instituţia pe care o reprezintă va finaliza la jumătatea acestui an o formă finală a Codului fiscal.

Aceasta va fi supusă dezbaterii opiniei publice, urmând ca în toamnă să intre în Parlament, iar până la sfârşitul lui 2013 să fie aprobată.

Manolescu a subliniat că actele normative elaborate în sfera procedurii fiscale ar trebui să se regăsească separat deoarece îngreunează textul şi din cauza faptului că acestea se modifică mai frecvent şi mai repede.

„În procesul de rescriere a Codului fiscal ne-am propus să mutăm tot ceea ce ţine de procedură pentru că îngreunează textul. Procedura trebuie să se regăsească separat şi e nevoie să se schimbe mai repede şi mai des pentru că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îmbunătăţeşte frecvent sistemul IT. În consecinţă această zonă trebuie să fie mai fluidă decât cea legislativă“, a declarat ieri Manolescu în cadrul conferinţei „Fiscal 2013“, organizată de Wall Street.ro.

Ministerul de Finanţe intenţionează să transfere prevederile importante din normele de aplicare la Codul fiscal în textul acestuia, pentru a unifica legislaţia, urmând ca după rescrierea Codului cu integrarea tuturor modificărilor să fie integrate şi normele într-un singur document.

Manolescu admite că s-au făcut multe modificări ale legislaţiei fiscale în ultimii ani, dar în opinia sa problema nu constă în numărul modificărilor, ci este legată de rapiditatea acestor schimbări.

„Nu modificările sunt problema, ci viteza cu care s-au realizat acestea şi modul în care s-au efectuat pentru că de cele mai multe ori s-au făcut schimbări fără a fi consultată şi opinia publică“, a adăugat secretarul de stat.

În ceea ce priveşte implementarea impozitului forfetar, secretarul de stat spune că proiectul este încă în dezbatere cu reprezentanţii Ministerului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

„Pe tema impozitului forfetar nu s-a ajuns la o concluzie, încă sunt discuţii. Sunt evaluate anumite sche­me şi forme de calcul pe domenii. Trebuie să identifi­căm o metodă şi să stabilim cum va fi aşezat şi implementat acest impozit.“

Manolescu consideră că oricare va fi modul de implementare a impozitului forfetar acesta va stârni nemulţumiri şi reacţii pentru că „în general orice măsură în domeniul fiscalităţii adoptată de minister nu este bine primită. Sunt convins că vor exista nemulţumiri,  orice taxă nou-introdusă îi mulţu­meşte pe unii, dar îi supără pe alţii“.

Va stârni nemul­ţu­miri pentru că va fi calculat pornind de la medii, unii vor fi avantajaţi, alţii nu.“.

 

Oamenii de afaceri: Predictabilitate este ceea ce ne dorim de la sistemul fiscal

Considerând că asigurarea predictabilităţii în domeniul fiscal este cel mai important lucru de care are nevoie mediul de business local, oamenii de afaceri cer ca ministerul să le ofere informaţii cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii pe care îi plătesc în contul impozitelor şi taxelor.

„Predictabilitatea este cea mai importantă, iar în spatele fiecărei taxe aş vrea să văd o factură, un desfăşurător pentru banii pe care îi plătesc.  De asemenea vreau deschidere spre dialog din partea guvernanţilor, îmi doresc să ne creeze un mediu fiscal confortabil. Vreau să ştiu că atunci când plătesc taxa de 2% pentru învăţământ, banii se duc acolo... acesta este confortul pe care mi-l doresc“, a afirmat Felix Pătrăşcanu, managing partner al FAN Courier Express.

De aceeaşi părere este şi Alin Burcea, şeful agenţiei de turism Paralela 45, care atrage atenţia asupra necesităţii unificării actelor normative în Codul fiscal.

„Trebuie să existe o unificare a tuturor actelor normative, normele să fie prinse în Codul Fiscal, astel încât oricât de voluminos ar fi acesta să cuprindă toate informaţiile de care avem nevoie. Unificarea legislaţiei este necesară, ne trebuie un Cod fiscal unic, clar, fără interpretări. Drama este că noi interpretăm codul într-un fel şi ne facem impozitarea într-un fel, iar apoi vine un inspector fiscal care are altă părere. Aceste echivocuri trebuie să dispară“, a explicat acesta.

Mădălin Niculeasa, avocat coordonator al firmei Niculeasa Law Office, afirmă că în prezent unui client de bună-credinţă din piaţa locală îi este foarte greu să se descurce fără un specialist în fiscalitate şi admite că până şi specialiştii trebuie să citească minimum cinci ore pentru a soluţiona o problemă simplă.

„Reprezentanţii ministerului vorbesc de echitate în aplicarea impozitelor, când noi ne confruntăm cu o problemă reală de biro­craţie“, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, Gabriel Sincu, partener Mazars, consideră că o  problemă stringentă în domeniul fiscal constă în lipsa de deschidere spre comunicare a oficialilor statului. „În ultimii 6-7 ani senzaţia mea a fost că ne lovim de un zid. Căutăm mai multă deschidere din partea guvernelor. O singură dată am fost consultaţi, în urmă cu zece ani, când s-a scris Codul fiscal.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO