Eveniment

Finantele reduc de la +18% la +7% prognoza de crestere a veniturilor bugetare

Finantele reduc de la +18% la +7% prognoza de crestere a veniturilor bugetare
05.04.2009, 21:26 38

Astfel, statul mizeaza pe venituri la bugetul consolidat de 174 mld. lei, cu 7% mai mult decat anul trecut. Prognoza anterioara era de 193 de miliarde de lei, cu 18% mai mare decat veniturile incasate in 2008. Practic, avand in vedere inflatia estimata, Guvernul Boc estimeaza o stagnare a veniturilor bugetare in termeni reali. Problema este ca pe primele trei luni ale anului veniturile la bugetul consolidat sunt mai mici cu circa 6% fata de anul trecut, deci si aceasta noua estimare ar putea fi supraoptimista.

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu 12,11 mld. lei comparativ cu prognoza initiala, iar la bugetele locale va fi incasat cu 2,35 miliarde de lei mai putin, reduceri de venituri, cu 234 mil. lei, fiind indicate si la bugetul asigurarilor sociale de stat.
La nivelul bugetului de stat, Guvernul estimeaza ca va incasa anul acesta cu 4% mai multe venituri decat in 2008, conform rectificarii bugetare, ceea ce inseamna o crestere de sase ori mai redusa decat cea estimata anterior.
Veniturile totale la bugetul statului vor fi anul acesta de 64 mld. lei, potrivit surselor citate de Mediafax, cu 12 mld. lei mai putin decat in bugetul initial.
Reducerea incasarilor din TVA se va opri la 3%?
Taxa pe valoarea adaugata va aduce anul acesta la bugetul de stat 40 mld. lei, cu 4 mld. mai putin decat in bugetul initial, ceea ce inseamna o scadere a veniturilor din TVA cu 3% fata de 2008. Noua cifra ar putea fi in continuare nerealista din moment ce consumul se va ajusta semnificativ, cu peste 10%, spun analistii.
Ajustarile propuse acum de Guvern vor fi cel mai probabil urmate si de alte ajustari pe parcursul anului.
"Este greu de spus in avans daca vor fi aceste venituri la bugetul statului, dar oricum e bine ca s-a revenit la niste estimari mai realiste. Probabil ca vor mai fi rectificari pe parcursul anului, mai ales in sensul reducerii de cheltuieli, pentru a ajusta deficitul, avand in vedere aceasta dificultate de a colecta veniturile estimate", spune Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Reducerea cheltuielilor de personal, a bunurilor si serviciilor, a cheltuielor de capital, este practic anulata de revizuirea estimarii privind cresterea dobanzilor: 7 mld. lei anul acesta de la bugetul de stat, in crestere cu 139% fata de anul trecut.
La nivelul bugetului general consolidat, este prevazuta o reducere a cheltuielilor cu 2,58 mld. lei fata de varianta rectificata a bugetului, ceea ce inseamna o crestere de 7% fata de anul trecut, revizuita de la 9%.
"Rectificarea bugetului a venit rapid, nici macar nu avem datele pentru primul trimestru, ceea ce demonstreaza ca impactul crizei este mai mare decat cel asteptat initial", spune analistul economic Lucian Liviu Albu.
Confederatiile sindicale si patronale au refuzat vineri sa ia parte la dialogul pe tema rectificarii bugetare, spunand ca au primit proiectul de lege abia joi seara, la mai putin de 24 de ore pana la momentul dezbaterii, ceea ce reflecta "dispret fata de dialogul social".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO