Eveniment

Finantele incearca sa faca ordine in taxe si impozite republicand Codul fiscal

19.09.2006, 19:28 30

Codul fiscal a fost publicat prima data in 2003, dupa care a fost modificat prin circa 30 de acte normative, din care cel putin patru au fost majore. Codul fiscal va fi republicat in intregime in cursul lunii noiembrie a acestui an, a declarat ieri Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul de Finante. De asemenea, Doica a mai spus ca Finantele lucreaza in prezent la proiectul de norme de aplicare a Codului fiscal, ce va fi adoptat cel mai probabil la jumatatea lunii noiembrie.
"Mi se pare o initiativa extrem de buna, daca Finantele au ca intentie republicarea intr-o forma citibila pentru toata lumea", a declarat pentru ZF Calin Dragan, director general la Coca-Cola HBC Romania. El spune ca, de multe ori, nu legea fiscala in sine era problema, ci regulile de aplicare si numarul mare de modificari ulterioare.
Radu Enache, presedinte si actionarul majoritar al Continental Hotels, spune ca simtea nevoia unei astfel de republicari. "Ca sa urmaresc legislatia fiscala, stateam cu doua dosare de cate patru sute de pagini in fata. Este o initiativa de care aveam nevoie, bine ca s-au gandit la asa ceva", a spus Radu Enache.
"Simplificarea legii fiscale nu ajuta neaparat companiile mari, care au toate instrumentele pentru urmarirea legislatiei. In schimb, firmele mici vor beneficia de aceasta republicare, pentru ca nu au la dispozitie sprijinul contabil, juridic si fiscal al marilor companii", spune Dan Sucu, presedinte si actionar majoritar al Mobexpert. In opinia lui, republicarea legii fiscalitatii va ajuta doua categorii de companii: micile firme si cele abia intrate pe piata locala, "pentru care e mult mai usor sa citeasca o lege decat 20 de legi", spune Sucu.
Republicarea Codului fiscal reprezinta o premiera absoluta in fiscalitatea romaneasca. Publicat pentru prima data in 2003, cu aplicare din 2004, Codul fiscal a fost creat pentru a tine la un loc intreaga legislatie referitoare la taxele si impozitele pe care contribuabilii le au de platit Fiscului. De atunci insa, Codul a suferit cel putin patru modificari majore si alte 25-30 de modificari de mai mica amploare, dupa estimarile lui Doica.
Astfel, scopul initial al Codului s-a pierdut intre zecile de modificari operate, legislatia fiscala fiind din ce in ce mai greu de urmarit, mai ales de catre companii. Odata cu republicarea sa, Codul fiscal va pune ordine in taxe si impozite, pentru ca legislatia fiscala sa aiba din nou claritate, spun reprezentantii Finantelor.
De asemenea, normele de aplicare a Codului vor intra in vigoare odata cu acesta, pentru prima data in ultimii ani. Anii trecuti, modificarile operate la Codul fiscal intrau in vigoare, dupa care neclaritatile si interpretarile diferite faceau necesare norme de aplicare tot mai precise. Intre timp insa, reprezentantii mediului de afaceri reclamau ambiguitatile din legea fiscalitatii.
"Republicarea nu este o idee rea deloc. Ea ar trebui sa fie o prioritate pentru acest guvern si pentru oricare alt guvern de dupa acesta", spune fostul ministru de finante Mihai Tanasescu, cel care a "reinventat" Codul fiscal in 2003. "Atunci, cand am adoptat Codul fiscal, trecusera 62 de ani de la ultima lege de acest fel", spune Tanasescu.
El a precizat ca o astfel de lege a fiscalitatii a mai existat, inaintea anului 2003, doar in perioada interbelica. "Codul fiscal l-am gandit ca o metoda de a simplifica sistemul de taxe si impozite. De exemplu, in anul 2003 existau 147 de acte normative care reglementau TVA. Toate acestea au fost eliminate dupa includerea lor in Codul fiscal", isi aminteste Tanasescu.
El spune ca pasul urmator dupa republicare trebuie sa fie inventarierea, apoi restructurarea taxelor si impozitelor locale, dar si a elementelor de parafiscalitate (taxe la nivelul ministerelor si al altor institutii publice). In Romania exista in prezent aproape 400 de taxe si impozite, a caror inventariere este dificila chiar si pentru Ministerul de Finante, dupa cum spune secretarul de stat Catalin Doica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO