Eveniment

Finanţele au vândut titluri de stat de 1 mld. lei la o dobândă în creştere

Autor: Stefan Musgociu

06.09.2011, 00:02 165

Ministerul Finanţelor a atras ieri un miliard de lei de la bănci prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţă la un an, plătind un ran­­dament în creştere, de 6,73%, după ce la precedenta lici­taţie pentru acest tip de titluri a respins toate ofertele băn­cilor.

Randamentul mediu este cel mai mare acceptat în ultimele pa­tru luni de Finanţe pentru vânzarea de certificate pe un an. Valoarea programată a licitaţiei de ieri a fost de 1 mld. lei, iar băncile au subscris titluri de 2,3 mld. lei.

Analiştii ING afirmă că apetitul statului pentru finan­ţare va permite băncilor să facă presiuni pentru randamente mai mari, iar Ministerul Finanţelor ar putea fi nevoit să le accepte, întrucât în august, deşi a plătit dobânzi în uşoară creştere, planul de finanţare nu a fost realizat.

Randamentele la titlurile de stat plătite de Ministerul Finanţelor au crescut în august faţă de iulie, în special pentru împrumuturile pe termen scurt. În ultimele trei licitaţii la care au fost acceptate oferte pentru certificate la un an, randamentele au crescut de la 6,19% în iulie la 6,64% pe la jumătatea lunii august. În urmă cu două săptămâni Finanţele au respins ofertele băncilor pentru certificate de trezorerie cu maturitate de un an, considerând randamentele cerute prea mari.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în septembrie 4,7 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO