Eveniment

Finantele au facut calculele: 1,4 mld. lei, economii din concediul fara plata al bugetarilor

13.01.2010, 23:10 23

Zilele de concediu fara plata pe care le-au avut bugetarii inultimele doua luni ale anului trecut ar trebui sa aduca o economiede 1,38 mld. lei la buget, potrivit unor calcule facute deMinisterul Finantelor, afirma surse din institutie.

Astfel, pentru fiecare din lunile noiembrie si decembrie,concediul fara plata de patru, sase sau opt zile ar insemna oreducere a cheltuielilor de personal cu 690 de milioane de lei,insa rezultatele finale se vor vedea abia in februarie, dupa ceinstitutiile de stat vor face ultimele plati pentru salariile dindecembrie.

Calculul specialistilor din Ministerul Finantelor a fost facutaplicand procentul de 15,5% la cheltuielile lunare cu personalulbugetar. In primele 11 luni, cheltuielile de personal la stat s-auridicat la o valoare totala de 10,25 mld. de euro, arata datele depe site-ul Finantelor.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in lunanoiembrie nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% insanatate, cu 13% in administratie publica si cu 11% in invatamant,iar salariul mediu la stat a scazut cu pana la 8,4%.

"Indiferent daca la bugetul statului vor ajunge cele aproape 1,4miliarde de lei din concediile fara plata ale bugetarilor de lafinele anului trecut sau nu, Romania s-a incadrat in deficitulbugetar convenit cu FMI, de 7,3%", afirma aceleasi surse.

Acordarea concediilor fara plata a fost o masura rapida dereducere a costurilor cu bugetarii la finele anului trecut, in urmapresiunilor facute de FMI pentru reducerea costurilor salariale dela stat.

Nici 2010 nu se anunta a fi un an foarte bun pentru angajatiidin sectorul public, pentru ca, pe langa cele 70.000 de concedierianuntate de Ministerul Muncii, salariile au fost inghetate,bonusurile ar putea fi diminuate daca institutia pentru carelucreaza nu se incadreaza in limitele trimestriale alecheltuielilor de personal si nu vor mai primi tichete de masa, devacanta sau cadou.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, masura concediuluifara plata nu va fi continuata in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO