Eveniment

Finantele au ales avocatii care vor reprezenta Romania la Washington

05.01.2006, 19:07 30

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solutionat contestatiile depuse la selectia caselor de avocatura care vor reprezenta statul roman la Curtea de arbitraj international de la Washington, primul loc fiind ocupat tot de consortiul format de Tuca si Asociatii si White&Case LLP, potrivit unor surse din minister.

Pe urmatoarele doua pozitii, in ordinea punctajului, se plaseaza consortiul format din Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Freshfields Bruckhaus Deringer, respectiv Lalive & Associes, Etude daavocats Geneva impreuna cu Societatea de Avocati Leaua & Cadar si Cabinet Individual de Avocatura Victor Tanasescu.

Musat si Asociatii ocupa locul patru, iar pe pozitia urmatoare s-au clasat Hayhurst Robinson in consortiu cu Morgan Lewis.

Ultimele doua locuri sunt ocupate de Baker & McKenzie si Bostina si Asociatii in consortiu cu Beirne Maynard & Parsons LLP, in aceasta ordine.

Dupa procesul de selectie s-au calificat opt case de avocatura, dar Clifford Chance, plasata pe locul sapte, nu se mai regaseste in lista finala. De asemenea, Baker & McKenzie a urcat de pe locul opt pe sase.

"Contractele au fost semnate la sfarsitul anului trecut cu toate firmele de avocatura. Urmeaza ca ministerele care au un litigiu si, respectiv, nevoie de reprezentare, sa isi aleaga una dintre acestea, in functie de domeniul de specializare si in functie de ce avocati are", au precizat sursele citate.

Selectia ofertelor a fost realizata pe baza unor criterii de punctaj. Astfel, firmele au primit cate un punct, cel mult cinci in total, pentru fiecare avocat definitiv membru al echipei care are o vechime de cel putin trei ani in specialitatea juridica. Pentru fiecare membru cu experienta in litigii internationale care presupun aplicarea procedurii de arbitraj au fost acordate cate zece puncte, cu un plafon total de 50. Daca din echipa au facut parte avocati care au mai participat la procedurile ICSID, pentru fiecare au fost acordate cate 15 puncte, cel mult 60 in total, iar daca au existat litigii castigate la ICSID, pentru fiecare litigiu au fost alocate cate 20 de puncte, cu un total maxim de 60. Punctajul tehnic a fost acordat pe baza criteriilor mentionate, astfel ca au fost declarate admise ofertele care au obtinut cel putin 60 de puncte.

Pentru ierarhizarea ofertelor, la punctajul tehnic s-a adaugat un punctaj la oferta financiara. Astfel, societatea de avocati cu cea mai mica oferta (exprimata in lei sau valuta pe ora si pe societate) a primit un numar de puncte egal cu numarul ofertelor, iar celelalte un punctaj corespunzator pozitiei in clasament.

Statul roman este implicat in trei procese la Centrul International pentru Reglementarea Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Primul a fost intentat de firma americana Noble Ventures, care a solicitat despagubiri de 353 mil. dolari pentru anularea privatizarii Combinatului Siderurgic Resita. Curtea a dat castig de cauza Romaniei.

In acest proces, statul a fost reprezentat de firma americana White & Case si cea romaneasca Musat & Asociatii. In martie 2005, echipa de avocati din cadrul Musat & Asociatii implicata in proces a parasit firma si a infiintat o alta societate de profil, Tuca & Asociatii.

Fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, au deschis un alt proces impotriva statului la ICSID, in legatura cu decizia autoritatilor de a elimina unele facilitati fiscale acordate grupului pentru investitiile in zonele defavorizate. Cea de-a treia actiune a fost inaintata de fostul operator al magazinelor duty-free, EDF. Pentru ultimele doua litigii statul nu si-a desemnat inca aparatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO