Eveniment

Finalizarea investigaţiilor la bănci, o prioritate pentru Consiliul Concurenţei în 2024. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „O decizie va veni spre finalul anului, iar sancţiunile ar putea fi de zeci sau sute de milioane de euro“

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Autor: Alexandra Matei

14.02.2024, 00:07 361

Una dintre principalele priorităţi ale Consiliului Concurenţei pentru acest an este să finalizeze cele două investigaţii la bănci privind raportările legate de Biroul de Credit, respectiv o posibilă înţelegere între băncile care cotează ROBOR-ul. O decizie în acest sens va veni spre finalul anului, iar sancţiunile ar putea fi de zeci sau sute de milioane de euro.

„Ne dorim să terminăm investigaţiile pe bănci anul acesta. Avem o investigaţie începută acum doi ani şi una pe care am demarat-o anul trecut. Le vom termina în acelaşi timp, chiar dacă ele au fost începute în perioade diferite. O decizie va veni spre finalul anului. În cazul în care vom da sancţiuni, vor fi mari, de zeci sau sute de milioane de euro“, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în timpul unei conferinţe de presă.

În noiembrie 2022, instituţia de concurenţă a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei şi a descins în birourile a zece bănci care cotează ROBOR-ul - Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Un an mai târziu, în toamna anului 2023, Consiliul Concurenţei a descins din nou în birourile băncilor, de această dată investigaţia vizând raportările legate de Biroul de Credit, care administrează o bază de date organizată în sistem centralizat, ce conţine date referitoare la activitatea de creditare desfăşurată de instituţiile financiar-bancare autorizate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO