Eveniment

Fenechiu: Trei companii au cumpărat caietul de sarcini la CFR Marfă

Relu Fenechiu, ministrul transporturilor. Mediafax Foto

Relu Fenechiu, ministrul transporturilor. Mediafax Foto

Autor: Ioan Dornescu

22.05.2013, 20:58 227

Ministrul transporturilor Relu Fenechiu spune că până în prezent caietul de sarcini pentru privatizarea CFR Marfă, pentru care Ministerul Transporturilor a relansat procedura, a fost cumpărat de trei companii.

„Sunt trei companii care au cumpărat caietul de sarcini. (...) În general, ofertele se depun în ultima zi şi, în general în ultimele ore“, a spus Fenechiu, răspunzând unei întrebări, fără să nominalizeze firmele.

„Există o relaxare a unor condiţii care nu are implicaţii asupra valorii cu care se va achiziţiona compania şi nici asupra siguranţei noastre privind seriozitatea firmelor care vor participa la această licitaţie“, a spus ministrul.

Termenul pentru depunerea documentelor de participare expiră joi.

Ministrul a fost solicitat să vorbească despre cât de gravă este situaţia companiei, în condiţiile în care CFR Marfă ar fi încercat în ultimele zile să vândă 2.000 de vagoane la fier vechi pentru a plăti furnizorii şi motorina.

„Situaţia companiei nu e cea mai roz, având în vedere datoriile pe care le are astăzi. Nu este chiar atât de gravă situaţia încât să consideraţi că totul stă în vânzarea acestor vagoane. Vagoanele care sunt scoase din uz trebuie vândute“, a spus ministrul.

El a adăugat că fondurile obţi­nute vor fi utilizate pentru plata unor datorii ale companiei.

Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, însă nu a modificat preţul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a câşti­gătorului. Niciunul dintre cei trei investitori care au depus anterior documentaţia de participare nu s-a precalificat pentru etapa următoare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, în urma verificării şi analizării documentelor.

Documentaţia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă a fost depusă de compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO