Eveniment

Facturare individuala pentru energia termica

21.01.2003, 00:00 20

Guvernul ar putea introduce, la nivel national, in cel mult un an de la adoptarea deciziei, un sistem de facturare individuala a energiei consumate de populatie, care va permite fiecarui consumator casnic sa achite direct la furnizor contravaloarea energiei pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde, a declarat ieri Ilie Stefan, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice.
El a afirmat ca intre furnizorul de energie termica si consumatorul casnic va fi incheiata o conventie pe baza careia acesta din urma va avea posibilitatea sa achite direct factura energetica si nu prin intermediul asociatiei de locatari, sistem practicat in prezent. Costurile aferente energiei termice vor varia in functie de suprafata locuintei.
"Va fi un sistem similar celui utilizat la plata energiei electrice. Asociatiile de locatari nu vor mai achita decat cheltuielile pentru gaze, apa rece si spatiile comune dintr-un bloc", a spus Ilie Stefan.
El a apreciat ca principalul avantaj al acestui sistem, asupra caruia inca se discuta la nivelul Ministerului Administratiei Publice, este ca va permite debransarea de la energia termica numai a consumatorilor care nu isi achita facturile, fara a afecta celelalte apartamente din imobil.
O analiza efectuata anul trecut de Guvern a relevat ca producatorii si distribuitorii de energie sunt in blocaj financiar, determinat de datoriile catre furnizori (aproape 30.000 de miliarde de lei) si de creantele pe care le au de incasat de la consumatorii casnici, agentii economici si institutiile publice, in suma de 28.679 miliarde lei.
Conform acestei analize, datoriile populatiei in contul facturii de incalzire a locuintei se ridica la aproximativ 16.000 de miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO