Eveniment

Fabrica de mobila tapitata de 26 mil. euro la Salonta

01.07.2005, 19:43 1072

Compania austriaca Ada Mobel demareaza astazi lucrarile de constructie a primei fabrici de mobila tapitata din Romania, investitia totala urmand sa depaseasca 26 mil. euro.

Prima faza a proiectului, care se va desfasura in acest an, presupune investitii de 6 mil. euro, restul banilor fiind defalcati pe urmatorii patru ani.

"Lucrarile la cele doua hale au inceput deja si au termen de predare data de 15 noiembrie", a declarat Augustin Vass, directorul executiv al firmei Epker Romania SRL, executantul lucrarilor de constructie. In aceste conditii, incepand cu luna decembrie pe piata mobilei vor fi lansate produse marca Ada Mobel Fabrik "made in Romania".

Cele doua hale vor ocupa o suprafata de 10.000 de metri patrati. Langa ele vor fi construite doua case de oaspeti si un corp administrativ pe o suprafata de 1.500 mp.

Austriecii au cumparat de la Primaria Salonta 10 hectare de teren la un pret 1,85 euro pe metrul patrat. "Negocierile au durat cam un an, dar investitorii s-au hotarat asupra locatiei abia in luna iunie cand Salonta a reusit sa demonstreze avantajele pe care le are fata de alte 12 locatii din tara", spune Torok Laszlo, primarul Salontei. El a adaugat ca autoritatile locale au promis investitorilor ca vor asigura toata infrastructura necesara. Municipalitatea intentioneaza sa construiasca la iesirea din oras spre Tinca o zona industriala, asa ca viitoarea fabrica e doar prima dintr-un sir de investitii ce urmeaza a fi atrase in zona.

"Numai in aceasta fabrica austriecii vor sa investeasca in urmatorii patru ani inca 20 milioane de euro Deja si-au manifestat deja intentia de a cumpara inca zece hectare de teren", a mai spus Torok.

In ceea ce priveste personalul calificat pentru munca in fabrica, la cererea investitorului austriac, municipalitatea salontana a discutat deja cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Bihor, ca, incepand din toamna, liceul industrial din localitate sa aiba si o clasa cu profil tapiterie. "Investitorul nu va trebui sa se chinuiasca sa recruteze personal calificat. Peste trei ani, exact pe cand fabrica va ajunge in varful dezvoltarii, va iesi de pe bancile scolii prima clasa cu profil de mobilier tapitat. Pe de o parte copiii vor avea unde face practica, vor avea la absolvire un loc de munca asigurat, iar pe de cealalta parte fabrica va avea la sfarsit muncitori calificati", explica primarul.

Conform planurilor investitorilor, fabrica de mobila de la Salonta isi va lansa productia cu un personal de circa 200 de angajati. O data cu diversificarea productiei si dezvoltarea fabricii, personalul angajat se va ridica la circa 600 de muncitori.

"Un punct in plus pe care l-am obtinut prin negocieri cu investitorul austriac pentru dezvoltarea zonei e faptul ca am reusit sa il convingem sa incheie contracte pentru scheletul de tamplarie pentru tapiteria pe care o face la fabricile din Bihor cum ar fi Mobilsal Salonta si Mobila Alfa Oradea, astfel incat sa dea si acestea de lucru muncitorilor lor", a mai spus Torok.

Ada Mobel Fabrik din Austria a fost infiintata in urma cu circa 80 de ani si este un nume cunoscut in industria tapiteriei de mobila. In afara de tara de origine, firma mai are doua fabrici la Stuttgart (Germania) si Kormend (Ungaria) si a hotarat sa se extinda in estul Europei ca urmare a oportunitatilor oferite de dezvoltarea zonei.

Pentru ca emblema firmei este o piramida, corpurile administrative de la toate fabricile Ada Mobel Fabrik sunt construite in forma de piramida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO