Eveniment

Ezitarile privind cota unica tin in loc bugetul pe 2004

29.09.2003, 00:00 19



Consiliul Concurentei si-a dat vineri, la solicitarea Ministerului Finantelor, avizul asupra proiectului de Cod Fiscal in varianta care prevede taxarea cu o cota de 23% a veniturilor din salarii, activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor. Pentru veniturile din activitati agricole cota de impozit prevazuta este de 15%, aplicata asupra venitului net impozabil determinat pe fiecare sursa, in timp ce veniturile din investitii, pensii si castiguri din jocuri de noroc, urmeaza sa fie taxate diferentiat. Veniturile din investitii includ venituri din dividende, din dobanzi, castiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, urmand sa-si mentina nivelurile actuale de impunere (5% la divindende; 1% la dobanzi; 1% la castigul din transfer si la vanzarea-cumpararea de valuta).



Varianta de Cod fiscal avizata vineri ar urma sa fie discutata in sedinta de guvern de joi, cu conditia ca ministerul finantelor sa reuseasca in aceste zile sa-i convinga intr-o proportie cat mai mare pe opozantii proiectului cotei unice - sindicalisti si membri ai PSD, in frunte cu presedintele Iliescu. Fara o sustinere politica solida, guvernul a amanat de doua ori luarea unei decizii.



Prelungirea discutiilor privind introducerea cotei unice de impozit pe venit tine in loc implicit proiectul de buget pe 2002.



In conditiile in care ideea renuntarii la sistemul de impozitare progresiva are in continuare adversari, responsabilii cu politica bugetara din ministerul finantelor au pregatite doua variante de proiecte de buget, corespunzator celor doua sisteme fiscale. Prea mult timp de discutii nu a mai ramas, avand in vedere ca aprobarea bugetului pe 2004 pana in luna noiembrie este unul dintre angajamentele luate recent de Guvern in fata Comisiei Europene.



Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a prezentat membrilor Cabinetului, in ultima sedinta de guvern o informare privind principalii indicatori macroeconomici utilizati la fundamentarea bugetului pentru anul viitor.



Proiectul de buget pentru 2004 prevede o crestere economica de 5% si o rata a inflatiei de 9% (calculata decembrie 2004 fata de decembrie 2003).



Produsul Intern Brut a fost estimat, in valoare nominala, la 2.144.000 de miliarde de lei. Veniturile bugetare ar urma sa atinga o pondere de 30,1% din PIB, fiind prognozate la 645.344 miliarde de lei.



Deficitul bugetar propus este de 3% din PIB. Nivelul deficitului a fost principalul subiect de dezacord dintre guvern si reprezentantii FMI, la ultima misiune de evaluare de la sfarsitul lunii iulie. Executivul ar fi dorit pentru anul viitor o majorare a deficitului pana la cel putin 3,2-3,3% din PIB, daca nu chiar pana la 3,7% in vederea finantarii unor proiecte de infrastructura. Toate aceste propuneri au fost insa respinse de FMI. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO