Eveniment

Exporturile şi-au revenit la nivelul de dinainte de criză. Ce urmează?

Exporturile şi-au revenit la nivelul de dinainte de criză. Ce urmează?
02.08.2010, 23:07 59

Potrivit datelor Institutului Naţio­nal de Statistică, în primultrimestru din acest an valoarea totală a exporturilor a ajuns la7,93 miliarde de euro, aproape de nivelul de 8 miliarde de euroatins în primele trei luni din 2008, atunci când criza încă nu sesimţea pe piaţa locală. O altă veste bună pentru economie estescăderea importurilor cu 23% în primul trimestru din 2010 faţă deaceeaşi perioadă din 2008, până la 9,89 miliarde de euro.

"Rabla" a salvat exporturile

Mai mult, dacă în primele trei luni din 2008 balanţa comercialăcu ţări ca Ger­mania, Franţa sau Italia era nega­tivă, anul acestasituaţia arată mult mai bine. Astfel, în cazul Franţei România atrecut de la un deficit de 200 de mi­lioane de euro (diferenţadintre ex­porturi şi importuri) la un excedent de 54 de milioane deeuro. În cazul Ger­maniei deficitul s-a redus semnificativ, de la842 de milioane de euro la 218 mi­lioa­ne de euro, iar în cazulItaliei va­loa­rea deficitului s-a redus de la 194 de mi­lioa­ne deeuro la 23 de milioane de euro.

"Revenirea exporturilor s-a datorat creşterii sectoruluiindustrial din Eu­ro­pa, care a generat o creştere şi pe piaţalocală, dar şi măsurilor luate de gu­ver­nele europene. ProgrameleRabla din ţările UE (pentru înnoirea parcului auto - n. red.), înspecial din Germania, sunt o explicaţie pentru o mare parte dincreşterea exporturilor", explică Laurian Lungu, managing parteneral firmei de cercetare şi analiză Macroanalitica.

Către Germania, cea mai impor­tantă destinaţie de export pentrucom­pa­niile locale, valoarea exporturilor a urcat cu 14% în primultrimestru, com­parativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Pe de altăparte, exporturile către Italia, a doua ţară din clasamentuldestinaţiilor, s-au redus cu 13%. Franţa ocupă locul trei în acestclasament, primul trimestru marcând o creştere de 16% a valoriibunurilor exportate către această piaţă.

În Spania şi Olanda exporturile au urcat cu30%

Sunt însă şi state unde exporturile au avut o dinamică mai maredecât media în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadădin 2008, cum ar fi Spania (plus 30%), Olanda (26%) sau Polonia(20%).

"Singura explicaţie este că cererea şi-a revenit pe acestepieţe. Toate se aflau în contracţie economică, dar au început săîşi revină, ceea ce a dus la creşterea exporturilor către acestepieţe", afirmă Nicolaie Alexandru-Chi­deş­ciuc, economistul-şef alING Bank.

În timp ce alte pieţe îşi revin, Ro­mânia se adânceşte înrecesiune, ur­mând să înregistreze cea mai proastă evo­luţieeconomică din Europa Cen­trală şi de Est în acest an. Expor­turilenu vor susţine foarte mult economia în ur­mătoarea perioadă,analiştii aştep­tân­du-se la o scădere a ritmului de creş­tere în adoua jumătate a anului, odată cu încetinirea economiei zoneieuro.

"În a doua jumătate a anului ne aşteptăm la o încetinire a zoneieuro, deci vor avea de suferit exporturile. Am exportat mult prinprograme Rabla, dar acum acestea nu mai sunt", susţineeconomistul-şef al ING Bank.

Laurian Lungu de la Macroana­liti­ca spune că dezvoltareaexporturilor datorită avantajului forţei ieftine de muncă şi aanumitor subvenţii este conjucturală şi nu va mai dura mult.

"Cred că la export ne vom baza în continuare pe industria auto,deoarece sunt reduse costurile de producţie, iar preţurileautomobilelor produse aici sunt foarte competitive în UE. Deasemenea, este importantă industria chimică, care beneficiază desubvenţii la gaze, dar nu se ştie cât vor mai dura acestea. Totuşi,sunt avantaje conjuc­tu­rale. Industria auto se va mai dezvolta ope­rioadă datorită forţei de muncă ief­tine, dar pe viitor artrebui să ne bazăm pe tehnologia înaltă, care în combinaţie cu mânade lucru ieftină reprezintă cheia succesului", explică Lungu.

În prezent, produsele de pe piaţa lo­cală care se vând cel maibine la ex­port sunt Loganurile fabricate de Dacia la Piteşti,telefoanele fabricate de Nokia la Jucu (judeţul Cluj) şicarbu­ran­ţii produşi de rafinăria Petromidia din Năvodari.

În primele patru luni ale anului, va­loarea exporturilor a fostde 10,8 miliar­de de euro, cu 23% mai mult compara­tiv cu perioadasimilară a anului trecut, primii 100 de exportatori asigurând maibine de jumătate din această sumă.

Balanţa comercială arată bine atunci când este vorba de ţări caTurcia (exce­dent de 122 mil. euro), Bulgaria (exce­dent de 94 mil.euro) sau Serbia (62 mil. euro). Clasamentul deficitelor este însămai spectaculos: China - 453 mil. euro, Rusia - 370 mil. euro,Ungaria - 360 mil. euro şi Kazahstan - 290 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO