Eveniment

Exporturile s-au majorat în mai cu 29%. Importurile cresc mai puţin din cauza lipsei cererii interne

Exporturile s-au majorat în mai cu 29%. Importurile cresc mai puţin din cauza lipsei cererii interne
12.07.2010, 23:25 15

Exporturile au continuat să crească în luna mai, stimulate decererea externă, însă ritmul s-a mai temperat, la 29,5%, comparativcu ascensiunea din aprilie.
Totuşi, dinamica de creştere a exporturilor s-a plasat peste mediadin primele cinci luni, de 24,8%, ceea ce denotă că exporturileromâneşti şi-au păstrat competitivitatea, în pofida dificultăţiloreconomice cu care se confruntă principalii parteneri comerciali aiRomâniei, a comentat Melania Hăncilă, economistul - şef alVolksbank.
Exporturile au însumat 2,9 mld. lei în luna mai, iar importurile auajuns la 3,9 mld. lei, în creştere cu 27,7%. În intervalul ianuarie- mai exporturile au urcat cu 24,8%, la 13,8 mld. euro, în timp ceimporturile au crescut cu 17,5%, la 17,6 mld. euro.
"Creşterea exporturilor româneşti în 2010 s-a datorat deprecieriileului în raport cu monedele forte, investiţiilor majore încapacităţile de producţie din anii anteriori şi faptului căprodusele româneşti se încadrează în categoria bunurilor medii,cererea pentru acestea fiind mai puţin afectată de criză încomparaţie cu bunurile de lux", a afirmat Hăncilă.
În primele cinci luni ale anului, atât exporturile, cât şiimporturile au crescut comparativ cu perioada similară a anuluitrecut, însă avansul mai mare înregistrat de exporturi faţă deimporturi a determinat reducerea deficitului comercial cu 125 mil.euro.
Deficitul comercial a ajuns la 3,8 mld. euro în primele cinci luniale anului, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică."Ne aşteptăm să continue ajustarea deficitului comercial şi înlunile următoare, deoarece deocamdată nu sunt perspective deîntărire a leului, iar majorarea TVA şi scăderea salariilorbugetarilor vor exercita presiuni suplimentare asupra consumuluiintern", a mai spus Hăncilă.
Dinamica de creştere a importurilor s-a menţinut inferioarăavansului exporturilor, deoarece cererea internă s-a contractat maiputernic decât consumul principalilor parteneri comerciali aiRomâniei şi din cauza deprecierii puternice a monedeinaţionale.
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor aufost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente detransport (42,7% la export şi 34,5% la import) şi alte produsemanufacturate (34,7% la export şi, respectiv, 30,6% la import).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO