Eveniment

Expertiza financiara la FNI, in decembrie

16.09.2003, 00:00 67



Expertiza financiar-contabila dispusa de procurori in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) va fi terminata la sfarsitul lunii decembrie, a anuntat ieri procurorul general al Parchetului Curtii Supreme de Justitie (PCSJ), Ilie Botos. El a adaugat ca realizarea acestei expertize presupune un cost de aproximativ 1,5 mld. lei care va fi suportat din bugetul Ministerului Public.



In dosarul privind prabusirea FNI, procurorii au dispus efectuarea unei noi expertize financiar-contabile, in urma careia anchetatorii ar urma sa identifice responsabilitatea fiecaruia dintre cei cercetati in acest caz. Expertiza va trebui sa stabileasca si perioada in care persoanele cercetate au lucrat pentru Fond, cuantumul sumelor depuse, precum si lista deponentilor.



Guvernul s-a angajat prin Memorandumul suplimentar de politici economice aferet acordului stand-by incheiat cu Fondul Monetar International sa prezinte Fondului un raport privind urmarirea in justitie a persoanelor implicate in operatiuni financiare ilicite, inclusiv cele legate de FNI si Banca Rom=na de Scont (BRS).



La 28 noiembrie 2002, judecatorii Tribunalului Bucuresti au dispus retrimiterea dosarului privind prabusirea FNI - in care sunt inculpate 13 persoane - tocmai pentru refacerea expertizei financiar-contabile care sa stabileasca in ce masura este responsabil fiecare dintre cei trimisi in judecata. Instanta a sustinut ca procurorii trebuie sa stabileasca cu exactitate faptele pentru care au fost trimisi in judecata cei 13 inculpati din dosar, precum si daca faptele acestora au legatura cu prejudiciul de la FNI si de la CEC.



Procurorul general Ilie Botos a declarat, de asemenea, ca procurorii PCSJ efectueaza cercetari in dosarul privind Banca Romana de Scont.



Initial, acest dosar a fost trimis Parchetului National Anticoruptie, pentru ca existau indicii ca s-ar fi comis infractiuni de coruptie. Acest lucru nu s-a confirmat - dupa cum sustine Botos - iar dosarul se afla in prezent pe masa procurorilor Parchetului CSJ, acestia fiind competenti sa-l solutioneze.



In urma cu un an, la 11 septembrie, chestorul principal, Florin Sandu, seful Politiei Romane anunta ca, in acest dosar, urmeaza sa fie finalizate doua expertize financiar contabile. Prima se refera la prejudiciul de cateva milioane de dolari cauzat societatii de asigurare si reasigurare Astra si se estimeaza ca va fi finalizata pana la sfarsitul lunii octombrie.



De asemenea, Forin Sandu anunta ca cea de-a doua, referitoare la restul anchetei in cazul BRS, va fi finalizata pana in luna martie a anului 2003.



In dosarul privind BRS sunt cercetati Lucian Burghelea - seful biroului plasamente de la societatea de asigurari Astra, Razvan Haritonovici - presedintele societatii de asigurari Astra, Dan Saftescu - fostul presedinte al firmei, Constantin Nafornita - directorul general al societatii de valori mobiliare Sivamo SA si Teodor Nicolaescu - presedintele Bancii Romane de Scont. In dosar mai sunt cercetati contabilul-sef de la Dramiral Group, Gabriela Cristina Neacsu, si administratorul unei societati comerciale, Bernard Mihailescu, pentru complicitate la delapidarea BRS cu 14,5 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO