Eveniment

Excedentul comercial la servicii a crescut cu 40%, cu IT-ul şi transporturile vârfuri de lance

Excedentul comercial la servicii a crescut cu 40%, cu...

Autor: Răzvan Botea

18.07.2023, 00:07 1279

Serviciile IT şi serviciile de transporturi au reuşit să scadă deficitul de cont curent al României, adică diferenţa dintre valuta care intră în ţară şi valuta care iese, ajutate de scăderea deficitului comercial la bunuri, după ce preţurile energiei şi materiilor prime s-au ieftinit pe pieţele internaţionale.

Companiile din IT şi din transporturi din România au exportat servicii în valoare totală de 8,6 mld. euro în primele cinci luni din an, arată cele mai recente date publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În total, România a exportat servicii de 16,3 mld. euro în primele cinci luni din an şi a importat servicii în valoare de 10 mld. euro. Astfel, excedentul comercial la servicii a fost de 6,3 mld. euro. Cu toate acestea, deficitul comercial la bunuri, chiar dacă în scădere faţă de 2022, a tras înapoi în teritoriu negativ balanţa de plăţi externe a României. Analiza cifrelor prezentate de BNR mai arată că serviciile de turism au înregistrat un deficit de 1,2 mld. euro. Cu alte cuvinte, românii care au plecat în străinătate au cheltuit cu 1,2 mld. euro mai mult în vacanţe acolo decât au cheltuit străinii care au venit în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO