Eveniment

Evaziunea de sub 1 mil. euro, scoasă de sub competenţa DNA

Foto Shutterstock

Autor: Ovidiu Bărbulescu

19.06.2013, 21:13 374

Guvernul a discutat eliminarea ieri din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cercetării infracţiunilor vamale şi de evaziune fiscală cu daune sub un milion de euro echivalent în lei, anchetarea acestor cazuri urmând să treacă în atribuţia parchetelor.

Măsura a fost discutată în şedinţa de ieri a Executivului, sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Justiţiei.

Sursele citate susţin că proiectul a fost iniţiat ca urmare a unei solicitări în acest sens a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). „În motivarea necesităţii actului normativ, ministrul justiţiei a arătat că aproximativ 40% din cazuistica de care se ocupă procurorii DNA este constituită din infracţiuni de evaziune fiscală şi vamală. Cea mai mare parte a acestor cazuri sunt infracţiuni cu un prejudiciu relativ mic. DNA a fost creată pentru acte de mare corupţie, iar o astfel de cazuistică blochează activitatea procurorilor“, au arătat surse guvernamentale.

Contactat şi solicitat să comenteze această informaţie privind eliminarea competenţei DNA de cercetare pentru infracţiuni vamale şi de evaziune cu daune sub un milion de euro, ministrul justiţiei Robert Cazanciuc, iniţiatorul proiectului de ordonanţă, a declarat că a fost o discuţie fără să fie luată deocamdată o decizie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO