Eveniment

Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Comisia Europeană va oferi 750 milioane euro României pentru Valea Jiului şi zona Olteniei în tranziţia spre o economie mai verde

Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Comisia Europeană...

Autor: Raluca Florescu

21.02.2020, 11:30 407

România ar urma să primească 750 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a finanţa proiecte care să asigure transferul către o economie verde în zone precum Oltenia sau Valea Jiului, a spus, vineri, europarlamentarul Siegfried Mureşan, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Mureşan a explicat că este vorba de bani nerambursabili, ce vor fi asiguraţi prin intermediul Fondului tranziţiei juste, şi care vor fi finanţa în special acele proiecte care contribuie la dezvoltarea economică.

„Banii vor merge în principal în dezvoltarea economică şi vor sprijini în special tinerii intreprinzatori”, a spus europarlamentarul.

În total, Fondul tranziţiei juste va avea o valoare de 7,5 miliarde de euro, şi este doar un prim pilon al mecanismului tranziţiei către o economie verde ce se va derula la nivelul UE. Finanţările oferite prin intermediul mecanismului însumează 100 de miliarde de euro.

Potrivit lui Mureşan, „al doilea pilon prevede acordarea a 45 de miliarde de euro, credite pentru proiecte ce vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice şi noi surse de energie, proiecte profitabile ale sectorului privat”.

În ceea ce priveşte al treilea pilon, acesta va finanţa „proiecte ce nu sunt profitabile, în special din sectorul public, cum ar fi proiecte ce conduc la reducerea emisiilor de carbon. Se creează o nouă facilitate de finanţare la BEI. Acest al treilea pilon are o valoare de 35 de milioane de euro”, a declarat Mureşan.

Cumulat, cei trei piloni însumează 80 de miliarde de euro. Mureşan a explicat că diferenţa până la 100 de miliarde de euro, valoarea totală a finanţărilor oferite în cadrul mecanismului către o economie verde, va fi asigurată prin cofinanţări din fonduri de coeziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO