Eveniment

Eurocopter, Urdareanu si Voiculescu se bat pe IAR Ghimbav

23.07.2008, 18:48 28

Sapte companii, printre care Aero Vodochody (Cehia), care a preluat Avioane Craiova, gigantul Eurocopter (Franta), UTI Systems, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu si Grivco (Dan Voiculescu) s-au inscris in cursa pentru pre-luarea constructorului de aeronave IAR Ghimbav, potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Printre celelalte companii mai sunt doua firme romanesti mai mici, Rups Brazi si Ro Mike Trade Bucuresti, si o firma din Israel, Marcovici Capital.
AVAS a scos la vanzare 65% din capitalul social al IAR Ghimbav. Compania va fi privatizata prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, iar pretul oferit va avea o pondere de 95%, investitiile pentru dezvoltarea companiei reprezentand 5%.
La solicitarea Eurocopter Franta si UTI Systems, AVAS a prelungit termenul de depunere a ofertelor ferme pentru cumpararea IAR Ghimbav, pentru a doua oara, pana la data de 15 septembrie 2008, termen necesar pentru finalizarea propriului audit pe care il realizeaza asupra societatii.
Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat pe 21 aprilie 2008, dupa ce procedura de privatizare demarata in 2006 nu s-a finalizat. La acea data, singurul ofertant interesat de preluarea constructorului de aeronave a fost Eurocopter Franta, cand in cadrul procedurii comisia de negociere a solicitat imbunatatirea ofertei depuse si a prelungit succesiv cu perioade de 30 de zile termenul de valabilitate al ofertei pana la 21 octombrie 2007. Pana la aceasta data la care a putut fi permisa prelungirea ofertei de legislatia in vigoare, Eurocopter Franta nu a depus oferta finala imbunatatita iar contractul de privatizare nu fost incheiat.
Constructorul de aeronave a incheiat primul trimestru cu pierderi de 1,3 milioane de euro, fata de profitul net de 874.000 de euro din aceeasi perioada a anului anterior, din cauza micsorarii cifrei de afaceri de patru ori, pana la 2,2 milioane de euro. In 2007 compania a avut afaceri de 55 milioane euro, cu 24% mai putin decat anul trecut.
Actionarul majoritar al constructorului de aeronave este AVAS, cu 64,89% din capitalul companiei. Alti actionari ai societatii sunt Ministerul Muncii, cu 7,35% din capital, SIF Transilvania, cu 4,57%, si alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%). Compania este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultimul pret era de 3,9 lei pe actiune, la care capitalizarea se ridica la 75 mil. lei (21 mil. euro).

Cine a depus oferte

UTI Systems Bucuresti - Companie parte a grupului UTI detinut de Tiberiu Urdareanu. In 2006 a avut afaceri de 30 milioane de euro si un profit de 825.000 de euro

Grivco - Firma este controlata de omul de afaceri Dan Voiculescu (Grupul Media Intact). In 2005, a avut un profit brut de 4,26 milioane de euro, la afaceri de 53,2 milioane de euro.

Rups Brazi - A avut in 2006 o cifra de afaceri de 2,2 mil. euro si un profit de 215.000 de euro

Ro Mike Trade Bucuresti - A avut in 2006 o cifra de afaceri de 154.000 de euro si un profit de 8.000 de euro

Aero Vodochody (Cehia) - Este cel mai mare producator de avioane militare cu reactie de antrenament. Compania, cu afaceri de 100 de milioane de euro va prelua pachetul majoritar la Avioane Craiova

Eurocopter (Franta) - Eurocopter (afaceri de 3,8 mld. euro) este o divizie a grupului aeronautic EADS

Marcovici Capital din Israel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO