Eveniment

Enel investeste 700 mil. euro in urmatorii cinci ani

20.01.2009, 18:49 37

Grupul energetic italian Enel, care detine pe piata locala fostele companii de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, a anuntat ieri ca va aloca in urmatorii cinci ani fonduri de 700 mil. euro pentru dezvoltarea retelelor.

"Investitiile prevazute pentru urmatorii cinci ani sunt de circa 700 mil. euro, fiind parte a planului Enel de investitii pentru Romania, plan care a fost anuntat si discutat anul trecut cu autoritatile de reglementare din Romania. Proiectele vor privi in principal introducerea unor tehnologii avansate, modernizarea statiilor electrice si inlocuirea echipamentelor invechite pentru a aduce reteaua de distributie de energie electrica la standardele europene", au declarat reprezentantii companiei.
Enel a anuntat anul trecut, dupa castigarea procesului de privatizare al Electrica Muntenia Sud, un plan de investitii de 2 mld. euro in urmatorii 15 ani.
Conform datelor companiei, odata cu trecerea in portofoliu si a Munteniei Sud, companie care alimenteaza Capitala cu energie, Enel detine o cota de piata de aproximativ 30% in domeniul distributiei de energie.
In afara de segmentul distributiei si furnizarii de energie electrica, Enel a demarat mai multe proiecte in sectorul de productie.
Pe lista proiectelor incepute de italieni se numara dezvoltarea de proiecte de energie eoliana in Dobrogea, cu o capacitate de aproximativ 200 MW, participarea in cadrul companiei de proiect care va dezvolta unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si semnarea unui acord pentru constructia unei termocentrale greenfield cu o capacitate de 900 MW la Galati, impreuna cu firmele Global International 2000 si Romelectro.
De asemenea, italienii, au mai semnat un memorandum cu germanii de la E.ON si cu Termoelectrica pentru dezvoltarea unui proiect de 1 miliard de euro, cu o capacitate de 800 MW la Galati.
Cumulate, investitiile in productie ale Enel sunt de peste 2 miliarde de euro.
Potrivit informatiilor companiei, in perioada 2005-2007, Enel a investit aproximativ 190 de milioane de euro in operatiunile din Banat si Dobrogea. Enel deserveste in prezent circa 2,5 milioane de clienti si are aproximativ 5.500 de angajati.
 
Sefii Nuclearelectrica si Electrica, pe picior de plecare
 
Directorii generali ai Nuclearelectrica si Electrica, Teodor Chirica si, respectiv, Corneliu Stan, ar putea fi inlocuiti "intr-una sau doua zile", a declarat ieri Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. "La Nuclearelectrica va veni cineva din minister, in timp ce la Electrica urmeaza sa fie numit cineva tot din structura companiei, dar din provincie", a declarat Serban fara a face nominalizari. Potrivit acestuia, noii directori vor veni din structurile PD-L. "Schimbarile la Hidroelectrica si Transgaz vor fi facute in perioada urmatoare, dar aceasta e o decizie a PSD-ului", a mai spus reprezentantul Ministerului Economiei. In ceea ce priveste gigantul energetic de stat, Serban spune ca proiectul va fi abandonat, iar companiile componente, in afara de Hidroelectrica, adica complexurile energetice Turceni si Rovinari si filialele neprivatizate din Electrica, urmeaza sa fie listate la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO