Eveniment

Emil Boc şi Anca Boagiu au inaugurat oficial lucrările la autostrada Sibiu - Orăştie

Emil Boc şi Anca Boagiu au inaugurat oficial lucrările la autostrada Sibiu - Orăştie

Foto: Silviu Matei

Autor: Diana Stancovici

20.10.2011, 19:41 872

Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inaugurat oficial, joi, la Sibiu, lucrările la autostrada Sibiu - Orăştie, cei 82 de kilometri fiind împărţiţi în patru tronsoane, pe sectorul de drum din judeţul Sibiu urmând să se construiască primul tunel de pe o autostradă.

Tronsonul patru, cel din judeţul Sibiu, are o lungime de 16,2 kilometri şi ţine de la localitatea Sălişte până la centura ocolitoare a Sibiului, în dreptul localităţii Cristian.

Contractul pentru tronsonul patru a fost câştigat de asocierea Astaldi (Italia), Euroconstruct Trading 98 (România) şi Astalrom (România), valoarea totală fiind de 146 milioane euro.

Tronsonul cuprinde două noduri rutiere, două viaducte de 925 de metri, două poduri de 42 de metri, patru pasaje peste autostradă de 26 de metri, două pasaje peste calea ferată, lungi de 40 de metri şi primul tunel din România, lung de 340 metri, de pe o autostradă.

"Acest tronson are şi lucrări mai complexe, de artă, şi, ceea ce este inedit, este prima dată când se întâmplă în România, se va construi primul tunel, cel care leagă cele două viaducte. Iată că vom da proba experienţei, pe care ştim că o au constructorii români pe acest tronson, construind primul tunel", a declarat ministrul Boagiu.

Potrivit Ancăi Boagiu, termenul de finalizare al tronsonului patru este 10 aprilie 2013.

Reprezentantul constructorului a promis că lucrările vor fi terminate la timp.

"Pe 5 octombrie a primit autorizaţia pentru şase kilometri, deja sunt trei kilometri de decopertări făcuţi. Sperăm ca în cel mai scurt timp să obţinem autorizaţia pentru întreg tronsonul şi să mobilizăm absolut toate echipamentele. Cea mai dificilă porţiune, pe care o vom ataca în maxim o săptămână, este dealul Săcelului, unde există trei lucrări de artă foarte mari - viaduct, tunel şi încă un viaduct. Nu vom întrerupe lucrările nici pe timpul iernii", a declarat Sorin Scarlat, directorul adjunct de proiect.

Potrivit acestuia, pe tronson sunt, în acest moment, trei situri arheologice în lucru, de care se ocupă Muzeul Naţional Brukenthal, unde au fost descoperite vase vechi de 8.500 de ani, însă acestea nu vor întârzia lucrările.

Ministrul Anca Boagiu a afirmat că prin cele patru tronsoane de pe lungimea autostrăzii Sibiu - Orăştie vor fi create aproximativ trei mii de locuri de muncă, iar din totalul valorii alocate, peste 700 de milioane de euro, 178 milioane euro sunt bani destinaţi materialelor de construcţie.

"Sunt lucrări care vor aduce bani în economia românească şi contribuie la menţinerea ritmului de creştere economică. Sectorul construcţiilor a fost cel de-al doilea la nivel european în ceea ce priveşte susţinerea economică şi vrem să continuăm în acelaşi ritm", a afirmat Anca Boagiu.

Finanţarea pentru aceste lucrări este asigurată din fonduri nerambursabile europene (85 la sută) şi de la bugetul de stat (15 la sută).

Tot joi, premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inaugurat oficial lucrările la lotul I al Autostrăzii Timişoara - Lugoj. Acest lot, în lungime de 9,5 kilometri, este realizat de un consorţiu de firme format din Spedition UMB SRL, Tehnostrade SRL şi Carena SpA Impresa di Costruzioni şi are o valoare de 210, 3 milioane de lei fără TVA, lucrările fiind preconizate să se încheie în luna aprilie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO