Eveniment

Elon Musk vrea să îşi mărască participaţia de la 13% la 25% pentru a nu putea fi dat afară de către board atât de uşor

Elon Musk vrea să îşi mărască participaţia de la...

Autor: Ştefan Stan

25.01.2024, 12:09 21225

Elon Musk continuă să insiste asupra creşterii participaţiei sale la Tesla. "Nu vreau să o controlez, dar dacă am atât de puţină influenţă în cadrul companiei în acest stadiu, aş putea fi eliminat prin vot de către o firmă oarecare de consultanţă pentru acţionari", a declarat Musk în timpul unei convorbiri telefonice privind rezultatele de miercuri, scrie Bloomberg. 

Directorul executiv al Tesla a făcut apel la consilierii de proxy Glass Lewis şi Institutional Shareholder Services - pe care i-a numit în glumă grupul extremist ISIS - susţinând că sunt infiltraţi de "activişti" cu "idei ciudate".

Musk deţine aproximativ 13% din Tesla şi este cel mai mare şi mai influent acţionar al acesteia. La începutul acestei luni, el a făcut un apel public la consiliul de administraţie pentru un alt premiu mare în acţiuni, în urma deciziei sale de a se debarasa de aproape 40 de miliarde de dolari în acţiuni pentru a plăti impozitele şi a contribui la finanţarea achiziţiei Twitter, platforma de social-media pe care a redenumit-o X.

Mulţi investitori optimi consideră că evaluarea masivă a Tesla este justificată de potenţialul acesteia de a deveni un lider în domeniul inteligenţei artificiale şi al roboticii. Musk a declarat că, fără o participaţie de cel puţin 25% în companie, va construi produse de inteligenţă artificială şi robotică în altă parte. El a petrecut o mare parte din apelul privind câştigurile vorbind despre aceste noi oportunităţi, mai degrabă decât despre încetinirea creşterii şi reducerea marjelor de profit ale activităţii sale predominante în domeniul vehiculelor electrice.

Musk a declarat miercuri că o modalitate de a ajunge la o participaţie de 25% ar putea fi crearea unei clase duble de acţiuni, asemănătoare cu cele de la companii precum Meta Platforms Inc., proprietarul Facebook. El a numit "ideală" structura cu două clase şi a spus că nu caută "economie suplimentară".
 
În ceea ce priveşte nivelul de 25%, "asta nu înseamnă că aş putea controla compania, chiar dacă aş lua-o razna", a spus el. "Dar este suficient pentru ca eu să am o influenţă puternică".
 
Consiliul de administraţie al Tesla aşteaptă o hotărâre a Curţii Chancery din Delaware privind un caz intentat de un acţionar care susţine că directorii nu şi-au exercitat independenţa faţă de Musk atunci când au întocmit premiul său de performanţă de 55 de miliarde de dolari în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO