Eveniment

Electrica: Intram in criza de lichiditati daca CFR nu plateste

03.07.2008, 19:00 14

Electrica, singura companie de distributie si furnizare a energiei electrice ramasa in portofoliul statului in jurul careia ar trebui construit "marele campion energetic national", este in criza de lichiditati, ceea ce ar putea determina iesirea companiei de pe piata.
Principala cauza sunt datoriile CFR, companie detinuta tot de stat, care lunar acumuleaza datorii de 20 mil. lei catre furnizorul de energie. Daca situatia mai dureaza pana la sfarsitul anului, Electrica risca pierderea altor clienti si iesirea de pe piata.
"La sfarsitul lunii aprilie, datoriile CFR se ridicau la 430 mil. lei si lunar, la aceasta suma, se mai adauga inca 20 mil. lei. Noi nu putem achizitiona marfa, pe care s-o vindem, dar pentru care sa incasam mai putin. Aceasta situatie poate duce la eliminarea companiei de pe piata pentru ca niciun producator nu-ti vinde energie. Deja asistam la o cronicizare a acestor datorii care cred ca ascunde o intelegere obscura intre Ministerul Finantelor si cel al Transporturilor", spune Constantin Chivulescu, directorul financiar al Electrica. Potrivit acestuia, compania nu poate sa decupleze CFR de la alimentarea cu energie din cauza interdictiilor legale. Reprezentantii CFR nu au putut fi contactati.
"Deja avem angajate credite pentru sustinerea activitatii iar situatia este scapata de sub control", a mai precizat reprezentantul Electrica. Compania are una dintre cele mai mici rate de rentabilitate fata de companiile de profil, inregistrand anul trecut un nivel de 2% in comparatie cu alte filiale privatizate cum ar fi fosta Electrica Oltenia, controlata acum de cehii de la CEZ, care au avut o rentabilitate de aproape 10%. Electrica acuza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru aceasta situatie si spune ca este dezavantajata in comparatie cu filialele privatizate. "ANRE ne face un cos cu 20% mai scump decat la operatorii privati", a spus Ioan Silvas, directorul de furnizare al Electrica, citat de Mediafax. Practic, reprezentantii Electrica sustin ca aproape toata energia ieftina provenita de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica se duce spre companiile privatizate, in timp ce energia scumpa cum ar fi cea produsa de termocentrale este utilizata de Electrica. Silvas a declarat ca nivelul total al creantelor restante se ridica la 710 milioane de lei in care sunt incluse si datoriile companiilor miniere.
In ceea ce priveste preturile la energie, furnizorii spun ca acestea sunt mici in comparatie cu costurile de achizitie, chiar si dupa scumpirea de 5,3% care a avut loc de la 1 iulie. "Producatorii de energie au scumpit energia cu pana la 14%. Altii poate si mai mult", a declarat Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste din cadrul CEZ Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO