Eveniment

Economistul-sef al BNR: Probabil ca banca centrala va majora dobanda de politica monetara in februarie

28.01.2008, 18:29 14

Banca Nationala ar putea majora dobanda de politica monetara la urmatoarea intalnire a Consiliului de Administratie, programata pe 4 februarie, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
"Exista o panica in piata, avem problema inflatiei si perspectivele inflationiste din perioada urmatoare, dar si aspectul cursului de schimb. Pentru toate aceste motive, exista o mare probabilitate ca Banca Nationala sa majoreze dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta", a spus Lazea.
Inca de acum doua saptamani, viceguvernatorul Cristian Popa afirmase ca este necesara o noua intarire a politicii monetare.
In prezent, dobanda de politica monetara este stabilita la 8%, dupa ce BNR a decis majorarea acesteia cu jumatate de punct procentual, de la 7,5% la 8%, pe 7 ianuarie. Analistii din bancile comerciale sunt acum unanim convinsi ca va avea loc o noua majorare a dobanzii de politica monetara pe 4 februarie. Cea mai vehiculata ipoteza este o noua majorare cu jumatate de punct procentual, pana la 8,5%.
Practic, Lazea confirma astfel asteptarile pietei si faptul ca banca centrala a intrat intr-un ciclu de intarire a politicii monetare (prin majorari succesive ale dobanzii de politica monetara), ca raspuns la presiunile inflationiste persistente, dar si la deprecierea puternica a leului.
BNR si-a ratat anul trecut tinta de inflatie (care era stabilita la 4% plus sau minus un punct procentual), inflatia pe 2007 fiind de 6,57%. De asemenea, inflatia pe anul trecut a fost cu 1,7 puncte procentuale peste nivelul din 2005, ceea ce arata intreruperea trendului de scadere a inflatiei din ultimii ani.
Pentru anul acesta, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,8%, plus sau minus un punct procentual. Presiunile inflationiste vor fi predominante in primul trimestru al anului, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut inflatia a coborat la minime istorice. Cu alte cuvinte, efectul de baza ar putea mentine inflatia la cote ridicate in prima parte a anului. Conform afirmatiilor lui Lazea, aceasta este de altfel principala motivatie pentru care BNR ar putea sa majoreze din nou dobanda.
Pe de alta parte, referirea economistului-sef al bancii centrale la deprecierea leului vine dupa o serie de alte declaratii publice ale guvernatorului BNR Mugur Isarescu, care aratau ingrijorare fata de evolutiile de pe piata valutara.
In mod traditional, banca centrala evita sa faca orice fel de comentarii privind evolutia cursului de schimb, insa deprecierea rapida a leului de la inceputul anului i-a determinat pe oficialii BNR sa-si exprime public ingrijorarea. Interventiile verbale ale oficialilor bancii centrale nu au reusit insa sa contracareze deprecierea continua a leului fata de euro din ultimele saptamani.
De la jumatatea lui 2005, BNR a trecut oficial la strategia de tintire directa a inflatiei, regim care presupune stabilirea unei tinte de inflatie si punerea intre paranteze a altor obiective (cum ar fi cursul de schimb sau deficitul extern), mai putin in situatia in care acestea pun in pericol atingerea tintei de inflatie. Rata inflatiei a reinceput sa creasca in primavara anului trecut, apropiindu-se chiar si de 7% in luna noiembrie. Revenirea inflatiei a fost cauzata atat de seceta (care a scumpit produsele agroalimentare atat pe piata interna, cat si pe cea internationala), cat si de deprecierea leului, inceputa in vara.
Anterior, aprecierea leului fata de euro ieftinea importurile si ajuta la reducerea inflatiei, insa BNR nu a mai beneficiat de acest efect inca din luna iulie a anului trecut, acesta fiind un motiv in plus de preocupare privind cursul valutar din partea oficialilor bancii centrale.


Deutsche vede inflatia medie la 7,2%

Deutsche Bank estimeaza ca Romania va avea anul acesta o inflatie medie de 7,2%, fata de 4,8% in 2007 si 6,6% in 2006, potrivit celui mai recent buletin al departamentului de cercetare al bancii. Astfel, inflatia ar urma sa scada la 6,5% spre finele anului 2008 (fata de tinta oficiala de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual de anul acesta), media anuala fiind la 7,2%, arata raportul. Acesta este cel mai pesimist scenariu de insflatie estimat anul acesta pentru Romania. Spre comparatie, Comisia Nationala de Prognoza vede in acest moment o medie de 5,75 pentru inflatia pe acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO