Eveniment

E.ON Moldova se restructureaza din temelii, dar nu concediaza

17.01.2006, 21:11 73

Concernul german E.ON, unul dintre cele mai mari grupuri de utilitati din lume, a inceput restructurarea la distributia de electricitate din Moldova, pe care a preluat-o in octombrie 2005.

Germanii au schimbat structura organizatorica a companiei, pe care au denumit-o E.ON Moldova, in urma unei analize care a luat in calcul si liberalizarea pietei de energie. E.ON a achizitionat pachetul majoritar al Electrica Moldova in cadrul unei tranzactii de 100 milioane de euro.

"A rezultat o structura cu totul noua, in care sucursalele de distributie organizate la nivel judetean s-au dovedit ineficiente si au fost substituite cu departamente pe categorii de activitati", declara putatorul de cuvant al E.ON Moldova, Lucian Luca. Noua organigrama constituita cuprinde directiile de distributie, furnizare, finante si de servicii corporative. Acestea deruleaza operatiuni la nivel de companie si nu de sucursala.

Reorganizarea structurii companiei a fost resimtita la fiecare nivel de management.

"Au fost desfiintate posturi din vechea structura si au fost infiintate posturi noi in conformitate cu noile cerinte organizatorice", afirma Luca.

"Termenul final de intrare in functiune deplina a noii structuri organizatorice este sfarsitul lunii martie, data pana la care in cadrul procesului tranzitoriu vor functiona ambele structuri in paralel", explica reprezentantul E.ON Moldova.

In ciuda acestor modificari, reprezentantul companiei declara ca nu au avut loc disponibilizari si nici nu vor avea. Cel putin nu in urmatorii doi ani, spun oficialii E.ON.

Germanii au cumparat si distributia de gaze Distrigaz Nord si se pregatesc sa-si construiasca primul portofoliu integrat de gaze si electricitate din Romania. Procesul pentru ocuparea diverselor functii apartinand noilor structuri se afla in curs de finalizare, compania deruland un proces de recrutare interna.

Compania E.ON Moldova alimenteaza cu energie sapte judete, avand peste 1,3 milioane de clienti si a raportat in 2004 o cifra de afaceri de 241 milioane de euro. Grupul german mai este prezent in Romania prin divizia de gaze Ruhrgas, proprietarul distribuitorului Distrigaz Nord. E.ON Ruhrgas mai detine actiuni si la compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul de gaze local Congaz Constanta.

E.ON Energie este unul din cei zece investitori care au depus o scrisoare de intentie pentru achizitionarea pachetului majoritar la Electrica Muntenia Sud, societatea care furnizeaza electricitate in Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu. Pe lista celor interesati se mai afla RWE, EnBW (Germania), grupurile spaniole Iberdrola si Union Fenosa, AES (SUA), CEZ (Cehia), Enel (Italia) sau Gaz de France (Franta).

Pe piata distributiei de electricitate au intrat in acest an italienii de la Enel cu achizitia filialelor Electrica din Banat si Dobrogea, respectiv cehii de la CEZ prin preluarea celei mai mari filiale, cea din Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO