Eveniment

După două luni de concediu, partidele s-au întors în ring. Alegerile sunt aproape, iar surprizele stau după colţ

După două luni de concediu, partidele s-au întors în...

Autor: Iulian Anghel

04.02.2019, 00:04 1628

Politica românească are o parti­cularitate: vacanţele lungi. O lună şi jumătate a durat vacanţa la PSD. Odată reîntorşi, liderii parti­dului au luat, în prima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CEx) de ieri, la măsurat bugetul pentru 2019, abia elaborat de Ministerul de Finanţe. PSD are o problemă majoră: nemulţumirea aleşilor locali faţă de proiectul de buget. Primarul PSD Robert Ne­goiţă a declarat ieri, citat de Me­diafax, că de la buget au fost tăiate sume enorme şi mare parte din primării nu pot suporta cheltuielile, subliniind că prin proiectul de buget pe 2019 nu este respectat pro­gramul de guvernare, de aceea vrea să discute cu Dragnea şi cu primarii sectoarelor. „Situaţia în admi­nistraţia pu­blică locală în general este grea, ca să nu zic dezastruoasă. S-au tăiat nişte sume enorme comparativ cu anul trecut. Anul trecut admi­nistraţia locală a pierdut 40% pe impozitul pe venit.“ „Iarna vrajbei noastre în PSD“ nu se opreşte aici. Plecările din PSD riscă să lase partidul fără majoritate în Camera Deputaţilor. Cea mai de impact „dezertare“ este a lui Mihai Tudose, fost premier, plecat la partidul PRO România al altui fost prim-ministru, Victor Ponta. PSD deţine un record absolut în politica românească: în trei ani şi-a alungat din partid trei foşti prim-miniştri.

La finalul săptămânii partidul lui Dacian Cioloş PLUS şi cel al lui Dan Barna USL au încheiat o alianţă pentru a merge pe liste comune la alegerile euro­parla­metare din mai. Este cea mai importantă alianţă a opoziţiei de zece ani încoace, iar un rezultat bun va conta enorm în ecuaţia alegerilor parlamentare de anul viitor. Alianţa „2020 USR-PLUS“ pune însă în pericol statutul PNL ca principală forţă de opoziţie. „Este un semnal clar (Alianţa 2020 USR-PLUS - n. red.) al unui început de coagulare a forţelor de opoziţie. Forţele politice noi au înţeles mesajul pe care românii care vor o schimbare l-au transmis“, a declarat Dacian Cioloş, întrebat despre o posibilă alianţă cu PNL. Referitor la acelaşi subiect, preşedintele USR Dan Barna a spus că subiectul „nu este de actualitate, cel puţin pe termen scurt“. „Această listă comună este, de fapt, probabil cea mai bună listă pe care a avut-o România din 1989 încoace în materie de europarla­mentari. Ne uitam - primii trei candidaţi de la USR, care acum sunt pe lista comună, au studii la trei universităţi de top la nivel mondial“, a adăugat liderul USR citat de Mediafax. PNL este într-o mare dilemă. Este principala forţă a opoziţiei. Se luptă cu PSD la stânga, dar are un puternic competitor la dreapta – această neaşteptată forţă politică USL şi PLUS, partide noi, cu un succes incredibil.

Ca un câine hăituit, PNL muşcă în stânga şi în dreapta. Şi din PSD, şi din USR şi din UDMR. Diag­nosticul i l-a pus Kelemen Hunor, şeful UDMR: „Îi amintesc o vorbă (şefului PNL Ludovic Orban – n. red.): trebuie să laşi loc de bună ziua“. „Sigur, eu nu pot să dau sfaturi pentru nimeni, dar am o vagă impresie că cei cu care el ar trebui să intre în competiţie electorală sunt PSD, USR“, a sintetizat Hunor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO