Eveniment

Dupa ce criterii a demis ministrul sanatatii 73 de manageri de spitale

05.05.2009, 19:41 80

Ion Bazac, ministrul sanatatii, a demis 73 de manageri de spitale dupa o evaluare care a avut in vedere indicatori precum realizarea veniturilor si cheltuielilor prevazute, costul mediu pe zi de spitalizare pe fiecare sectie, durata medie de spitalizare pe spital si pe fiecare sectie, rata de utilizare a paturilor pe spital si pe fiecare sectie si procentul pacientilor cu interventii chirurgicale din totalul pacientilor externati din sectiile chirurgicale. O parte dintre cei destituiti contesta insa decizia.

Este pentru prima data cand performanta managerilor din sistemul sanitar romanesc este evaluata. Legislatia a fost stabilita in 2007.
In total s-au avut in vedere cinci categorii de indicatori: economico-financiari, de utilizare a serviciilor, de management al resurselor umane, de calitate si criterii generale de management.
Conform legislatiei, evaluarea managerilor de spitale se deruleaza anual prin acordarea unui punctaj de la zero la cinci pentru fiecare criteriu de performanta prevazut.
Dupa evaluarea a 313 manageri de spital, ministrul sanatatii a demis 73 de persoane care nu au indeplinit criteriile de performanta stabilite prin contractul de management.
Peste 100 de manageri nu au fost inclusi in evaluare pentru ca nu intruneau conditiile cerute de lege.
„Este o consecinta a rezultatelor obtinute de catre acestia la evaluarile facute de comisiile locale abilitate. Ieri (luni - n.red.) mi-a fost prezentat raportul final si (...) am decis publicarea acestuia pe site-ul institutiei. In continuare astept propunerile Directiilor de Sanatate Publica locale pentru numirea unor manageri interimari", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii.
Printre cei demisi  se numara managerul Spitalului Clinic de Urgenta din Bucuresti, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu", managerul Spitalului Clinic Coltea sau managerul Institutului Clinic Fundeni.
Evaluarea s-a facut de comisii teritoriale, iar pentru unitatile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii de o comisie desemnata de institutie. Totodata, o alta comisie centrala a urmarit intregul proces de evaluare.
Potrivit Mediafax, mai multi manageri de spitale demisi vor ataca in instanta decizia Ministerului Sanatatii, apreciind ca incetarea contracetelor de munca a fost realizata subiectiv si cu incalcarea reglementarilor in vigoare.
In total in Romania exista 431 de spitale, managerii acestora fiind numiti prin concurs de Ministerul Sanatatii pe o perioada de maximum trei ani. Potrivit legislatiei in vigoare, ei trebuie sa fie absolventi ai unor cursuri de management sau management sanitar. Ei au pe mana fonduri de peste 6,5 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) cat sunt acordate anual pentru servicii medicale in spitale.
Sumele alocate pentru spitale sunt cele mai mari din intregul sistem sanitar romanesc. Potrivit proiectiilor Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, veniturile totale din sistem sunt estimate anul acesta la peste 16 miliarde de lei (4 mld. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO