Eveniment

După 18 ani, cel mai mare reactor nuclear din Europa va începe să producă energie electrică în mod regulat

După 18 ani, cel mai mare reactor nuclear din Europa va...

Autor: Iulian Moşneagu

16.04.2023, 15:59 1023

Reactorul nuclear finlandez Olkiluoto 3 (OL3), cel mai mare reactor nuclear din Europa, va începe producţia regulată de electricitate duminică, crescând securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat livrările de gaze şi energie.

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranţă, iar vestea demarării OL3 vine în contextul în care Germania îşi opreşte sâmbătă ultimele trei reactoare rămase, în timp ce Suedia, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări plănuiesc noi proiecte în domeniul nuclear.

Operatorul OL3, Teollisuuden Voima (TVO), care este deţinut de compania finlandeză de utilităţi Fortum şi de un consorţiu de companii energetice şi industriale, a declarat că se aşteaptă ca unitatea să acopere aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând astfel nevoia de importuri din Suedia şi Norvegia, notează agenţia Reuters.

Construcţia reactorului de 1,6 gigawaţi (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda după mai bine de patru decenii şi prima din Europa după 16 ani, a început în 2005. Iniţial, centrala urma să fie inaugurată patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.

OL3 a furnizat pentru prima dată producţia de testare către reţeaua naţională de energie electrică a Finlandei în luna martie a anului trecut şi se aştepta la momentul respectiv să înceapă producţia regulată patru luni mai târziu, dar, în schimb, a suferit o serie de defecţiuni şi întreruperi care au necesitat luni de zile pentru a fi remediate.

Exporturile de energie electrică ale Rusiei către Finlanda s-au încheiat în luna mai a anului trecut, când compania rusă de utilităţi Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecinţă a prăpastiei tot mai mari dintre Moscova şi Europa din cauza războiului din Ucraina.

Monopolul rus de stat al exporturilor, Gazprom, a încetat la scurt timp după aceea livrările de gaze naturale către naţiunea nordică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO