Eveniment

Dragnea, PSD: Vom menţine stabilitatea macro iar deficitul bugetar va rămâne sub 3% din PIB

Dragnea, PSD: Vom menţine stabilitatea macro iar...

Autor: Georgiana Mihalache

23.12.2016, 00:07 686

Această declaraţie a liderului PSD a trecut neobservată în spaţiul public, în contextul în care toată lumea a fost preocupată de anunţarea lui Sevile Shhaideh, propunerea PSD, pentru funcţia de prim-ministru.

„Stabilitatea macroeconomică este avută în vedere în programul nostru de gu­ver­nare. Impactul bugetar este calculat, am inclus în impactul bugetar şi unele măsuri la care noi am spus în campanie că vom promova o prorogare şi am înţeles că actua­lul guvern a ţinut să îngreuneze apli­carea programului nostru, dar am re­făcut calculele şi în loc de 2,7% din PIB deficit pentru anul viitor, cum era programul nostru, mergem până la 2,95%“. PIB-ul României prog­nozat de Comisia Na­ţională de Prognoză pen­tru 2016 este de

758 mld. lei, iar după aceas­tă valoare este calculat buge­tul pentru urmă­torul an. Astfel, suma corespunzătoare unui deficit bugetar de 2,7% din PIB este de 20,4 mld. lei, în timp ce în cazul deficitului anunţat de Dragnea, de 2,95% din PIB, reiese o sumă de 22,3 mld. lei, reprezentând cheltuieli în plus pentru statul român, potrivit calculelor ZF.

Liviu Dragnea a mai spus că are în vedere şi includerea prevederilor din Codul fiscal care ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor.

„De asemenea, în programul nostru şi în proiectul de buget sunt prinse şi legile care au fost declarate constituţionale de Curtea Constituţională, respectiv legea privind majorarea salariilor din sănătate şi educaţie cu 15%, precum şi legea care elimină cele 102 taxe. Chiar dacă a fost retrimisă, ea va intra în vigoare imediat după ce o vom rea­dop­ta în Parlament şi toate celelalte mă­suri pri­vind creşterile de pensii, de salarii, re­laxarea fiscală şi, de asemenea, programul ma­re de investiţii în toate domeniile“.

În programul de guvernare propus de PSD în campania electorală pentru alegerile parlamentare, social-democraţii propuneau un deficit bugetar de 2,7% din PIB, în con­tex­tul în care partidul condus de Drag­nea s-a angajat în promisiuni electorale care vi­zau cheltuieli pentru creşterile de pensii şi salarii.

Deficitul bugetar a evoluat în ultimii ani de la 6,8% din PIB în 2010, la 1,5% din PIB în 2014, an în care România a avut al treilea cel mai mic deficit bugetar din Uniunea Eu­ro­peană. În 2015, deficitul bugetar a fost de 1,47% din PIB, iar anul acesta, în primele ze­ce luni, deficitul bugetar a fost de 0,17% din PIB, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO