Eveniment

Două milioane de pensionari nu mai plătesc contribuţia de 5,5%

Două milioane de pensionari nu mai plătesc contribuţia de 5,5%, bugetul de stat pierde un mld. euro

Autor: Aurelia Alexa

19.04.2012, 19:29 884

Peste două milioane de pensionari cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plăti, din mai, contribuţia de 5,5% pentru asigurări sociale de sănătate, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că din mai va fi aplicată decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea prevederilor art. 259 alin. (2) din Legea 95/2006, procentul de 5,5 urmând să fie reţinut numai veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Pârcălabu a precizat că deciziile Curţii Constituţionale produc efecte numai pentru viitor, neputând fi restituite sume reţinute până acum.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit CNPP, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO