Eveniment

Domeniile Statului il scot pe Culita Tarata din Insula Mare a Brailei

14.02.2003, 00:00 34

Agentia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat, ieri, contractul de arenda pentru terenul societatii Insula Mare a Brailei incheiat cu firma TCE Trei Brazi Piatra Neamt, a deputatului PSD Culita Tarata, intrucat aceasta nu a platit decat 39 de miliarde de lei din totalul de 102,8 de miliarde de lei datorat.
"Contractul a fost reziliat pentru ca ADS nu a reusit sa incaseze decat 39 de miliarde de lei din redeventa corespunzatoare anului 2002, ramanand un rest de 63,840 de miliarde de lei", a declarat Corneliu Popa,  directorul general al ADS.
El a adaugat Agentia va recupera o parte din datorii din valorificarea recoltei obtinute de pe suprafetele cultivate.
Directorul ADS apreciaza ca principala cauza care a dus la imposibilitatea firmei TCE Trei Brazi Piatra Neamt de a plati redevanta a constituit-o recolta slaba, din cauza secetei. "Contractele incheiate cu societatile de asigurare nu au prevazut asigurarea culturilor in caz de seceta", a spus Popa.
Din totalul de 56.559 de hectare date in administrare, au fost insamantate 32.000 de hectare de teren cu grau si orzoaica, iar pentru restul suprafetei ADS urmeaza sa organizeze o licitatie, cel mai tarziu la mijlocul lunii martie, pentru a desemna o companie care va cultiva terenul ramas nelucrat.
"Vom intocmi documentatia necesara desfasurarii licitatiei in maxim doua saptamani, astfel incat in jur de 15 martie aceasta sa poata avea loc. Si-au manifestat, deja, interesul atat firme romanesti, cat si din Italia, Olanda si Germania", a mai spus Popa.
De asemenea, ADS intentioneaza sa contacteze in perioada imediat urmatoare o firma care sa poata face cunoscuta pe plan international intentia agentiei de a organiza o noua licitatie, in aceasta vara, astfel incat la 1 septembrie, cand incepe anul agricol, contractul sa fie deja semnat.
"Va fi o licitatie publica deschisa la care speram sa participe si firme straine. Intr-o prima faza, vom incerca sa concesionam intrega suprafata. Daca nu vom reusi, o vom parcela in functie de starea in care se afla fiecare suprafata", a mentionat Popa.
 Firma TCE Trei Brazi a preluat in arenda, incepand cu luna octombrie 2001 terenul societatii Insula Mare a Brailei.
Potrivit directorului ADS, datoriile totale acumulate de societatea Insula Mare a Brailei, incepand cu anul 2000, se ridica la 1400 de miliarde de lei.
Culita Tarata a mai spus ca una dintre firmele la care este actionar majoritar - Culita Tarata a mai fost tinta unor critici privind Insula Mare a Brailei in toamna anului trecut. TCE Trei Brazi a luat in arenda, pe 20 de ani, terenul agricol din Insula Mare a Brailei. "Activitatea din Insula Mare a Brailei a deranjat pe unii sau altii", a spus atunci deputatul PSD, care a respins acuzatia potrivit careia nu ar fi fost platita "redeventa". "Redeventa este platita la zi", a sustinut el. El a spus ca in Insula Mare a Brailei "se face agricultura", a fost pus la punct un sistem de irigatii si au fost aduse 23 de combine.
"Am deranjat ca am preluat in arenda terenuri din Insula mare a Brailei", a adaugat Culita Tarata.
Tot anul trecut deputatul anunta ca a investit in Insula Mare a Brailei, in primul trimestru, circa 11 milioane de euro pentru achizitionarea si modernizarea instalatiilor de irigat si a echipamentelor agricole, si ca va investi alte 22 de milioane de euro pana la sfarsitul lui 2002. Tarata a mai spus ca investitiile pe care firma TCE 3 Brazi la va face in 2003 la Braila vor depasi 35 de milioane de euro.
"Sper sa repunem in circuitul agricol acest teren, ca doar nu fac investitii aiurea. In acest an (2002 n.r.) sper sa avem un profit de circa trei milioane de euro, dar insula poate merge, in viitor, pe un profit de 6-7 milioane de euro", a spus Tarata.
 Insula Mare a Brailei are o suprafata totala de 71.000 de hecare, dintre care suprafata arabila reprezinta circa 56.000 de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO