Eveniment

Distributia energiei termice din Romania, o enigma pentru FMI

09.12.2003, 00:00 65

Sistemul de distributie a energiei termice din Romania are nevoie de inbunatatirea disciplinei financiare in sector, accelerarea contorizarii in gospodariile individuale si masuri mai ferme impotriva rau-platnicilor, potrivit unui raport al Fondului Monetar International intitulat "Enigma sistemului de distributie a energiei termice in Romania".
"Sistemul sufera la toate nivelurile de o indisciplina a platilor. Rata agregata a incasarilor principalilor producatori de agent termic a ramas dezamagitor de scazuta, sub 80%. Ca rezultat, pierderile au atins nivelul de 0,25% din PIB in 2002", afirma expertii FMI.
Potrivit unor estimari facute de FMI in ultimul acord incheiat cu autoritatile romane, pierderile si subventiile in sistemul energetic au fost de 1,1 mld. $ in 2002, adica 2,5% din PIB. Pentru acest an, previziunile indica o crestere la 2,9% din PIB, respectiv la 1,56 mld. $.
Producatorul de agent termic Termoelectrica, principala companie din domeniul energiei termice, estimeaza pentru acest an pierderi in sector de 45 mil. $, fata de 84 mil. $ in 2002.
Sistemul distributiei de energie termica (n.r. - care include regiile locale de distributie sau alti operatori cu acest obiect de activitate)  este foarte ineficient si costisitor, din cauza pierderilor tehnice si slabelor stimulente ale pietei, potrivit unui studiu recent facut de expertii Bancii Mondiale.
In Romania, sistemul centralizat de distributie a energiei termice este cea mai obisnuita forma de distributie a caldurii in zonele urbane. Caldura este generata de centrale pe baza de carbuni, gaze sau motorina si este distribuita prin conducte catre blocurile de apartamente, mai noteaza reprezentantii FMI.
Potrivit acestora, preturile sunt reglementate de catre guvern, care acorda subventii reprezentand 0,66% din PIB pentru producatorii din sector si gospodariile care folosesc sistemul centralizat, care cheltuiesc peste 10% din venitul lor net pe facturile la incalzire. "Fara subventionarea consumatorilor casnici, acestia s-ar afla intr-un grad de saracie, care nu le permite plata incalzirii, potrivit criteriilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii", se mai arata in raportul expertilor FMI.
Consumatorii casnici nu au posibilitatea sa regleze cantitatea de caldura pe care o primesc, deorece este o lipsa de sisteme de reglare si de contoare. De asemenea, distributia caldurii intre apartamente este inegala, implicand pierderi de substantiale si putine stimulente pentru economisirea energiei.Expertii FMI avertizeaza in acealsi timp ca subventionarea producatorilor descurajeaza masurile de reducere a costurilor si investitiile pentru cresterea eficientei.
Mai mult, in opinia reprezentantilor organismului international, guvernul nu are o strategie clara."Eforturile se concentreaza acum pe mai multe proiecte considerabile menite a moderniza sistemul de generare a agentului termic si a reduce pierderile, insa eficienta lor din punct de vedere al costurilor nu a fost inca evaluata", indica raportul FMI.
Guvernul analizeaza separarea productiei de agent termic de distributie si posibila privatizare a unei parti a acestor activitati. Potrivit raportului citat, guvernul este de acord ca unele unitati vor trebui inchise, in timp ce consumatorii casnici au oferit sprijin in instalarea unor surse alternative de incalzire, dar cu toare acestea planurile concrete nu au fost inca elaborate.
In concluzie, FMI sugereaza autoritatilor romane ca "se poate analiza cazul trecerii complete de la subventionarea producatorilor la ajutoarele in functie de venituri acordate consumatorilor casnici, care ar intensifica stimulentele pentru reducerea costurilor si imbunatatirea eficientei.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO