Eveniment

Ce se discută la Bruxelles: Guvernul român a cerut creşterea deficitului bugetar la 5,5% din PIB în 2023, în loc de ţinta actuală de 4,4% din PIB, dar Comisia a refuzat, conform unor surse. Măsurile de reducere a deficitului nu au fost credibile şi Comisia Europeană a cerut alte măsuri. TVA-ul ar putea să crească de la 19% la 20% şi mai multe cote reduse ar urma să fie eliminate

Ce se discută la Bruxelles: Guvernul român a cerut...

Autor: Răzvan Botea

01.09.2023, 07:30 571

Guvernul român a cerut la Bruxelles o păsuire pentru ţinta de deficit bugetar de 4,4% în 2023 şi 3% în 2024 şi a solicitat un deficit maxim de 5,5% din PIB anul acesta şi 4,25% anul viitor, ca în 2025 să ajungă la 3% din PIB, ţinta asumată prin tratate, conform unor surse din interiorul coaliţiei de guvernare PSD-PNL. Comisia Europeană a refuzat şi a cerut ca guvernul să vină cu măsuri mai credibile pentru reducerea deficitului.

Iniţial, guvernul nu s-ar fi dus cu propuneri de creşteri ale cotei standard de TVA, dar, în condiţiile în care Comisia a refuzat pachetul de măsuri, au crescut considerabil şansele pentru o majorare a cotei standard de TVA de la 19% la 20% şi eliminarea celor mai multe cote reduse de 5%, respectiv 9%.

„Guvernul s-a dus cu o propunere de masuri care însumează 2,5% din PIB scădere de deficit, dar nu a fost crezut de Comisie şi s-au cerut alte măsuri, iar cea mai clara ar fi creşterea de TVA. Comisia nu cere masuri clare, ci cere reducerea deficitului”, au spus surse politice, pentru ZF.

Practic, guvernul încearcă acum să arate Comisiei Europene că, în condiţiile în care nu poate ajunge la un deficit de 4,4% din PIB în 2023 şi 3% în 2024, vine cu măsuri clare de reducere a deficitului. Miza este ca României să nu îi fie blocate fondurile europene, pentru că ţara se află în procedura de deficit excesiv care înseamnă, simplificat, că dacă nu reduce deficitul, va ajunge într-un final să piardă banii europeni.

Comisia Europeană nu ar fi solicitat în mod expres creşterea TVA-ului, dar eliminarea cotelor reduse a fost pusă în discuţie, conform surselor citate.

În graficul prezentat de guvern Comisiei Europene, care conţine măsurile de reducere a deficitului, 0,64% din PIB ar fi însemnat reducerea deficitului prin scăderea cheltuielilor şi 1,65% din PIB măsuri de creşteri de taxe. Printre acestea se numără:

  • prag de 60.000 de euro cifră de afaceri pe an pentru ca o microîntreprindere să aibă impozit de 1% pe cifra de afaceri;
  • Microîntreprinderile cu afaceri între 60.000 de euro şi 500.000 ar urma să plătească 3% impozit pe venit;
  • Eliminarea activităţilor de IT, notariat, avocatură de pe microîntreprinderi;
  • Eliminarea scutirii de CASS pentru mai multe categorii de angajaţi, inclusiv din IT şi construcţii
 

Măsurile prezentate nu ar fi fost agreate de Comisie, care a cerut altele şi, cel mai probabil, va intra în discuţie creşterea de TVA, dar în acest moment nu este clar cum va fi operată creşterea.

Se pune de asemenea în discuţie impactul în inflaţie, dar o creştere a cotei standard cu 1% nu ar avea un impact semnificativ, au mai spus surse politice pentru ZF.

Premierul Marcel Ciolacu este acum la Bruxelles la negocieri. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO