Eveniment

Dintre cei 21 de consilieri ai premierului Victor Ponta, niciunul nu are CV-ul public

Dintre cei 21 de consilieri ai premierului Victor Ponta, niciunul nu are CV-ul public

Autor: Adelina Mihai

06.02.2013, 00:06 3385

"CV-urile consilierilor premie­rului Victor Ponta nu sunt publicate pe site-ul Gu­vernului pentru că legea nu impune această obligati­vitate" - acesta este răspunsul oficial pe care l-au acordat, prin telefon, reprezentanţii biroului de presă al Guvernului, unei întrebări care solicita motivul pentru care nu sunt publice numele şi CV-urile consilierilor premierului.

Lipsa de transparenţă la cel mai înalt nivel al administraţiei centrale continuă, lucru care se întâmpla şi în toate guvernările anterioare, deşi premierul Victor Ponta şi-a făcut din "transparentizare" un obiectiv al gu­vernării şi chiar a format un departament în sub­ordinea Guvernului care să se ocupe de aceste probleme.

"Când ai drept consilieri profesori la Harvard sau persoane nominalizate pentru premiul Nobel, atunci te mândreşti cu ei şi le publici CV-urile şi realizările", este de părere Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

Adrian Moraru spune că, din experienţa sa, a observat că există trei tipuri de consilieri care au populat staff-ul premierilor de-a lungul timpului: prima categorie o reprezintă cei care îşi "împopoţonează" cărţile de vizită cu astfel de titulaturi, o a doua categorie o reprezintă cei care au rămas fără activitate (cum sunt, de exemplu, parlamentarii care au pierdut alegerile) sau rudele politicienilor şi ultima categorie, formată din experţii "adevăraţi", cei care pot ajuta premierul prin cunoştinţele şi expertiza lor.

"În una dintre cercetările făcute de noi am vrut să vedem ce materiale au produs consilierii în perioada în care au ocupat această funcţie, în încercarea de a le evalua activitatea. Nu există o regulă legată de activitatea consilierilor, ei pot să lucreze de la activităţi precum elaborarea de proiecte de lege până la cercetări legate de cota unică, de exemplu, de aceea sunt destul de greu de evaluat rezultatele muncii lor", a spus Adrian Moraru. Pe lista de consilieri transmisă de reprezentanţii biroului de presă ai Guvernului se află câteva nume cunoscute de persoane care au mai fost la conducerea unor structuri din ministere şi din Guvern, sunt spe­cia­­lişti în domenii variate (de la IT la sănătate şi banking), au activitate didactică, au lucrat şi în mediul privat, iar o parte dintre aceştia au şi experienţă internaţională.

Cu toate acestea, pentru unii dintre aceştia se găsesc cu greu informaţii despre experienţa profesională anterioară, majoritatea neavând profile pe reţeaua de so­cializare LinkedIn, "înlocuitorul" CV-urilor manage­rilor din mediul privat.

O parte dintre consilierii numiţi de către premier au mai ocupat funcţii similare şi în guvernele anterioare, cum sunt, de exemplu, cazuri precum cel al Nicoletei Alexandrescu, care a fost consiliera pe probleme de comunicare în guvernul condus de Adrian Năstase (2001- 2004) sau cel al lui Sorin Encuţescu, fost secretar de stat în Ministerul Apărării tot pe vremea lui Adrian Năstase.

Şi specialişti cu experienţă în mediul privat au acceptat să fie consilieri ai premierului: Dragoş Andrei, proaspăt consilier de stat pe relaţii economice, a fost prim-vicepreşedinte al fostei Bancorex, el făcând face parte din "pepiniera de cadre" de la Institutul de Economie Mondială care a dat după 1989 mai mulţi lideri pe zona bancară şi guvernamentală. Un alt exemplu este cel al lui Dante Stein, fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia (Herbert Stein), care a lucrat ca vicepreşedinte executiv în cadrul AutoItalia şi s-a ocupat de marketing şi advertising.

"În alegerea consilierilor premierului, importante sunt două aspecte: cât de des solicită Guvernul un punct de vedere de la ei şi de câte ori îl şi acceptă, pentru că apare o problemă: uneori nu se înţelege ce zic acei oameni sau alteori nu se doreşte să se aplice ce spun, pentru că le afectează interesele politice", a spus profesorul Marius Văcărelu, doctor în ştiinţe administrative şi cadru diactic al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Pe de altă parte, sunt câteva persoane pe lista consilierilor de care nu se ştie practic nimic, cum sunt, de exemplu, Costin Mihalache, Mihaela Alexandra Enache sau Laurenţiu Cristian Păduraru.

Remuneraţiile consilierilor nu sunt însă nici pe departe la nivelul pe care îl primesc experţii din mediul privat: dacă un consilier de stat primeşte o remuneraţie netă în valoare de 4.000 - 4.500 de lei pe lună, un consilier personal al premierului câştigă aproximativ 2.000 - 2.500 de lei lunar, în timp ce consilierii onorifici nu sunt plătiţi pentru activitatea pe care o desfăşoară.

În lista de consilieri se regăsesc şi câţiva profesori, printre cei mai cunoscuţi fiind profesorul de economie Daniel Dăianu, conferenţiarul universitar de la ASE Cristian Socol sau asistentul universitar Roman Petraşuc din cadrul Universităţii din Bucureşti.

"În alte state, companiile se bazează mai mult pe profesorii de prestigiu din universităţi, care sunt consultaţi pe diferite probleme şi sunt bine plătiţi pentru aceste servicii", a mai spus profesorul Văcărelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO